EDL – skeniranjem do upoznavanja

26. rujna svake godine obilježava se Europski dan jezika. Održava se s ciljem promicanja jezične raznolikosti i multikulturalnosti u Europi. Ovaj dan pruža školama, institucijama i organizacijama mogućnost da organiziraju razne aktivnosti koje potiču učenje jezika.

Na izvannastavnoj aktivnosti In media press, na Novinarskoj grupi u Kašini i dodatnoj nastavi iz engleskog jezika u PŠ Vugorovec radili smo zanimljivu aktivnost za naš etwinning projekt Podcast is a blast povodom Europskog dana jezika. Cilj je bio predstaviti se na svom materinjem jeziku kako bi naši partneri čuli kako hrvatski jezik zvuči. Snimili smo se putem Vocaroo aplikacije. Oni su isto to napravili, odnosno, učenici iz drugih država isto su se snimili kako bismo mi čuli kako njihov jezik zvuči. Snimili su se učenici raznih država iz Europe – Grčke, Italije, Portugala, Slovačke i Turske. Na panou u školi sad su zastave država i QR-kodovi koje kada skenirate možete poslušati i čuti kako zvuči jezik iz države čiji ste QR-kod skenirali.

pano u Vugrovcu

Trebali smo reći svoje ime i koliko imamo godina. Bilo je jako zabavno snimati se i puno smo se smijali, jer smo svi jako čudno zvučali. Na kraju smo se svi ponovno snimili, no ovaj put smo se snimili tako što smo u isti glas svi viknuli ,,Pozdrav iz Hrvatske!”. Nadam se da ćemo i iduće godine raditi nešto poput ovog, jer je ovo stvarno bilo jako zabavno, i naravno zanimljivo. A pogotovo je zabavno jer dobivamo priliku razgovarati s učenicima drugih škola iz raznih država svijeta i čuti kako njihov jezik zvuči. Jedva čekam idući Europski dan jezika, jer me zanima što ćemo raditi iduće godine i s kojim ćemo državama iduće godine surađivati.

slušali smo pozdrave iz raznih dijelova Europe

Na satima hrvatskog jezika u Kašini učenici 6. i 8. razreda izrađivali su razredne plakate. Šestaši su se bavili nadnaravnim bićima našega kraja, tako da je 6. a riječ zmaj prevodio na razne jezike svijeta, dok je 6. b učinio to isto s riječju vila.

 

8. a pisao je riječi na prigorskom dijalektu koje su povezane s ekologijom, a 8. b na razne jezike svijeta preveo je pitanje ,,Kako si?”. Plakat je posvećen mentalnom zdravlju jer nam ono svima treba biti u fokusu, a kako bismo bilo dobro uvijek je važno da je nekome stalo kako smo.

 

Ova aktivnost potaknula je suradnju među učenicima.

Matea Puzak, Kim Tudek, Nikol Salopek

 

Komentari