Dan kruha i zahvalnosti u sve naše četiri škole

Nasa je škola prepoznatljiva po mnogim projektima. Jedan od prepoznatljivijih koji provodimo već 17. godinu zaredom je svakako Mislimo jedni na druge. Različite aktivnosti provode se u sklopu projekta tijekom školske godine. Uključuje istraživanja, stvaralaštvo, govor …. o siromaštvu/bogatstvu, raspodjeli dobara, zaštiti i brizi za stvoreni svijet, odgovornosti čovjeka za prirodu i za drugog čovjeka, potrebu međusobnog pomaganja u okruženju i pomaganja djeci u nekim dalekim zemljama. Neke od aktivnosti provode se čitave godine, neke u listopadu. Tijekom listopada roditelji, učenici i učitelji su prikupljali različite potrepštine koje smo donirali pučkoj kuhinji na Svetom duhu.
Svake godine odaziv učenika i roditelja je velik. Prikupili smo puno toga, vidljivo je na fotografijama.

 

dio paketa i pekarskih proizvoda za pučku kuhinju

Ovdje želimo spomenuti jednog samozatajnog čovjeka, gospodina Darka Židaka koji, unatoč svojim poslovima i obvezama, svih ovih 17 godina svojim kombijem vozi prikupljeno u pučku kuhinju. Nikada se nije izgovarao da ne može, nego jednostavno svoje poslove organizira tako da nam može uskočiti s prijevozom. Cijeli listopad posvetili smo zahvalnosti, i prije i poslije Dana kruha, promicali različite oblike i načine zahvaljivanja, ukazivali na sve ono što često uzimamo kao da nam pripada, obrađivali neke ekološke teme i sl. Na sami dan obilježavanja Dana kruha, učenici su donijeli kolače i pekarske proizvode koje su njihove vrijedne obitelji pripremile. Svaka škola organizirala je i priredbu, blagoslov hrane i zajedničko blagovanje, a sve ono što se nije pojelo, zajedno s prikupljenim potrepštinama, odvezli smo u pučku kuhinju kako bismo potrebitima uljepšali barem ovaj jedan dan.

Zanimljivo predavanje u Vugrovcu

 

U PŠ Vugrovec održala se kratka ali slatka priredba.

 

naše učenice u tradicionalnim prigorskim nošnjama

 

Nakon priredbe, učenici su imali prigodu poslušati i zanimljivo predavanje koje je održala Josipa Galić, novinarka i humanitarka (autorica dokumentarca ,,Auto za Afriku”) na kojem im je pričala o iskustvu volontiranja, dobrobiti volontiranja, siromaštvu u pojedinim dijelovima Afrike i sličnim temama.

 

u Vugrovcu su učenici poslušali zanimljivo predavanje

 

Prekvršje i Planina Donja

učenici PŠ Planina Donja zajedno blaguju

 

U ostale dvije područne škole, učenici su također imali priliku pogledati kratke priredbe te je i tamo održan blagoslov hrane koju su nakon toga svi zajedno blagovali.

 

Dan kruha u PŠ Prekvršje

 

Jesen i hrana na priredbi u Kašini

 

I u MŠ Kašina organizirana je kratka priredba na kojoj smo mogli čuti zanimljive pjesme s temom hrane i jeseni, a uživali smo i u recitacijama. 3. b razred otpjevao je pjesmu o kruhu uz pratnju svoje učiteljice Jelene Vinković na gitari. Prvašići su na ovaj dan ostvarili svoje prve nastupe – učenice 1. b razreda recitirale su pjesmu o jeseni, a 1. a otpjevao je pjesmu ,,Mi smo đaci veseljaci”. Zanimljive su bile dvije kratke recitacije na engleskom jeziku koje je sa sedmašima pripremila učiteljica Tamara Jovanović.

 

Deni Subašić i Leon Pjetri – recitacija na engleskom jeziku

 

Učenici 2. a razreda recitirali su pjesmu koju je za ovu prigodu napisao naš vjeroučitelj Krunoslav Pavlic pod nazivom ,,Jesenska odvečerka”.

 

učenici 2. a recitiraju vjeroučiteljevu pjesmu

 

Priredbu smo završili ,,Žutom pjesmom” 4. b razreda. Priredbu su vodile Julija Forko i Petra Klarić. Poslije zadnje točke prisutnima se obratio ravnatelj Vladimir Vuger. Kada je on završio svoj govor, onda je svećenik Josip Senjak blagoslovio hranu i izmolili smo Oče naš. Onda smo krenuli jesti, a što je ostalo su vjeroučitelji, učenici, knjižničarka i ravnatelj odnijeli u pučku kuhinju gdje dijelili kruh i peciva, a potrepštine su pospremili u skladište pučke kuhinje za druge dane.

Zahvalni smo na ovome predivnome danu i na tome što sudjelujemo u prekrasnom dugogodišnjem projektu naše škole ,,Mislimo jedni na druge” koji je u našoj školi započela i vodi naša vjeroučiteljica Mirjana Novak.

Isabel Hacmanjek i Lea Bekavac

Komentari