U vrijeme inflacije sve je užasno poskupjelo, a jedna svima nama omiljena namirnica pogotovo. Postoje li još neki drugi razlozi zašto su cijene čokolade toliko otišle u nebo?
Čokolada kakvu danas poznajemo, najfinija delicija ikad potječe iz 19. stoljeća kada François Louis Callier otvara prvu tvornicu u Švicarskoj, a Nizozemac Coenraad Van Houten izumljuje tzv. „dutching“ proces, proizvodnju čokoladnog praha koristeći hidraulični pritisak i dobiva proizvod koji mi danas poznajemo kao kakao u prahu. Već su i drevne Maye poznavale kakaovac i čokolada je stigla u Španjolsku već i u 16. stoljeću, ali se u početku konzumirala samo u tekućem obliku. Iako je inače čokolada neizostavna slastica u kućanstvima i među ljudima u današnje vrijeme, to se ipak mijenja. Naime pojavio se jedan problem na tržištu gdje jedna najobičnija čokolada od 80 g (ovisi kako gdje i u kojem dućanu) košta čak i do 5 eura, a ona veća, od 270 g doseže do cijene od ni manje ni više nego 10 eura. Kada smo nedavno pekli kolače za Božić, svi smo ostali šokirani činjenicom da se niti onu najobičniju čokoladu za kuhanje teško moglo naći na policama za cijenu nižu od 5 eura… Čokolada je danas pravi luksuz. Na burzi je cijena kakaovca prošle godine porasla za 260%. Kako se ljudi nose s time, traže li neke jeftinije varijante ili uopće ne kupuju čokoladu? I tko i što stoji iza tako naglog porasta cijene jedne najobičnije čokolade?
Zašto zapravo dolazi do povišice cijena?
Sve ovo kreće čak iz Zapadne Afrike koja proizvodi čak 60 % kakaovca. Naime, zbog naglih klimatskih promjena, obilnih kiša i jakih poplava razorili su se prostori najvažniji za uzgoj kakaovca pa je i uzgoj kakaovca pao za više od 10 %. Naravno, sve te nepogode ometaju radnike u normalnom uzgoju kakaovca. Ovdje se i ne radi samo o vremenskim nepogodama već kako možemo saznati i zaključiti u drugim izvorima, jedan od problema je i masivno i ilegalno iskopavanje zlata na područjima gdje se uzgaja kakaovac. Ostalih 40 % proizvodnje kakaovca dolazi s Obale Bjelokosti, koju su također pogodile obilne kiše, vremenske nepogode i suše. Mnogi glavni proizvođači čokolade sezone zatvaraju ranije zbog slabijeg usjeva. S obzirom na to da je kakaa sve manje, njegova cijena naravno raste gledajući ove faktore. Samim time i prerađivačima cijena kakaovca raste pa se i sama isplativost prerade kakaa smanjuje što još dodatno utječe na porast cijene kakaa jer je i cijena prijevoza i energije potrebne za preradu veća i to bi bilo financijski neizvedivo da cijene same čokolade nisu više.
Nikad više ljudi, a nikad manje radnika
Još jedan od čimbenika naglog poskupljenja čokolade također je i nedostatak radne snage. Danas se većina farmi koristi modernom tehnologijom što zna imati pozitivan i dobar utjecaj, ali ovdje to nije slučaj jer time znatno pada količina poljoprivrednika i uzgajivača kakaa. A i sami smo svjesni da tehnologija trenutno ne može u tolikoj količini zamijeniti ljudski rad pogotovo kada je u pitanju poljoprivreda. Također, ovdje veliku ulogu igra migracija. Danas ljudi, pogotovo mladi odlaze u gradove i bježe iz ruralnih područja. Velika većina mladih danas se odlučuje za zanimanja iz tercijarnih sektora čime se broj primarnih smanjuje. Naravno nećemo zaboraviti i činjenicu da su radnici jako nisko plaćeni što dovodi do njihovog povlačenja i potražnje za drugim bolje plaćenim zanimanjima. Dakle, možemo reći da tu utjecaj imaju tehnologija, migracije i novac.
Utjecaj inflacije na čokoladu
Kakav utjecaj ima inflacija na čokoladu? Zašto uopće dolazi do inflacije? Je li to zbog ratova u svijetu? Naravno i tu ima puno stvari koje bismo mogli sagledati, ali jedna od njih je definitivno porast cijena sirovina. Znamo da su osnovni sastojci čokolade kakao, šećer i mlijeko. Par odlomaka prije smo i razradili zašto dolazi do porasta cijene kakaa pa su tako i sami proizvođači prisiljeni naglo dići cijenu proizvoda. Zbog inflacije su i potrošači promijenili svoje kupovne navike pa su prestali kupovati neke, možemo reći nepotrebne namirnice ili su ih zamijenili jeftinijim varijantama.
Novi trend: Dubai čokolada
Na društvenim mrežama se nedavno pojavio i jedan specijalitet pod nazivom ‘Dubai čokolada’. Velika većina se može složiti s činjenicom da je bila zaluđena tim skupocjenim specijalitetom i svaki Zagrepčanin, ali i gost koji je ove godine posjetio Advent mogao je i vidjeti da jedna porcija fritula s Dubai čokoladom košta čak 11 eura. I iako se svi žale na cijene čokolade za kuhanje i mliječnih čokolada, kako bi ostali u trendu, svi su malo stisnuli remen i uživali jedući i objavljujući storyje s Dubai čokoladom na Instagramu i ostalim društvenim mrežama. No čemu tolika strka oko te čokolade, kakva je to čokolada i zašto je cijeli svijet zaluđen njome? Kao što se i iz samog imena te čokolade može zaključiti, ona dolazi iz Dubaija. To je mliječna čokolada koja u sebi ima kremasti sloj kreme od pistacije, a hrskavost dobiva od kadaifa. Kadaif su rezanci koje često možemo susresti u turskim slasticama tipa baklave, a u arapskim zemljama ih također koriste i u slanim jelima. To su ključni sastojci prave Dubai čokolade, međutim Dubai čokolada koju mi možemo naći na hrvatskom tržištu nije ni blizu pravoj, iako joj je cijena prilično visoka. Činjenica je da je ona koju možemo kupiti u našim dućanima duplo manja od onih koje vidimo na Instagramu i kremasti sloj u sredini nije ni blizu pravoj čokoladi i onome šta mi vidimo na društvenim mrežama.
Prednosti poskupljenja
Kako će cijene čokolade dalje rasti i hoće li uopće rasti, mi ne možemo znati iako je velika vjerojatnost da hoće jer je u zadnjih 60 godina trenutna situacija zabilježena kao najveći pad proizvodnje kakaovca. Uostalom, jedna pozitivna strana tog poskupljenja jest ta da ćemo smanjiti unos šećera, a samim time i izgubiti na težini… S vremenom ćemo se vrlo vjerojatno i priviknuti na visoke cijene te ćemo naučiti kako pravilno postupati s novcem. Sami ćemo početi uzgajati vlastito povrće i voće, peći kiflice i kruh kako nam preporučuju naši mudri visoki dužnosnici. Svi ćemo postati štedljivi i u top formi!
Petra Klarić