Indija u sedmom b

Kad nam je učiteljica iz hrvatskog jezika najavila da ćemo ovaj mjesec imati projekt vezan uz razne kuhinje svijeta, ja sam se dvoumila između indijske i afričke kuhinje. Napokon sam se odlučila za indijsku. U pripremi mog izlaganja pomogla mi je moja teta Snježana Luketić i njezin suprug Slaven Luketić. O hrani nisam željela samo pričati već sam je odlučila i pripremiti kako bi je moji prijatelji iz razreda mogli probati. 3 jela koja sam odabrala uz tetinu pomoć kuhala sam oko 5 sati. Skoro smo zakasnili na sat, jer smo primijetili da nismo uzeli tanjure. Teta mi je pomogla da se odjenem kao prava Indijka. Imala sam rozi sari i odgovarajući nakit i šminku. Svi smo se jako zabavili i dobro najeli.

ŠTO SMO SAZNALI O INDIJI

*glavni grad je New Delhi

*druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu

*sveta životinja: krava

*puno božanstva: Vishnu, Šiva, Kali, Krishna i još puno njih

*većina su njih vegetarijanci

*velika veličina stanovništva: hinduisti, budisti, šivaisti i još puno njih

*Ganges (sveta rijeka) izvire na Himalaji

*apsurd – službeno je peta najprljavija rijeka na svijetu, oni se u njoj kupaju i piju iz nje vodu da se pročiste (duhovno)

*na Himalaji žive yogiji-život im je više od sto godina – ne jedu i ne piju godinama već se udubljuju u meditaciju

*Mahatma Ghandi – bio je borac za neovisnost od Velike Britanije

*Indija se naziva još Indijski podkontinent

*vjeruju i u REINKARNACIJU (život poslije smrti)

*KATAK je vrsta plesa (pokreti pričaju priču)

*Indijski pozdrav je NAMASTE

Donosimo vam i jedan recept jela koje smo kušali

FAŠIRANCI OD SOJE

SASTOJCI

*sojne ljuskice

*kukuruzna krupica

*krušne mrvice

*brašno

*krumpir

*peršin

*sol

*papar

PRIPREMA

* pomiješati sastojke te dodati kuhani krumpir (od kojeg je napravljen prije toga pire)

*dodati vode da se dobije kompletna smjesa da bi se mogli raditi faširanci

*staviti na ulje i ispeći ih te poslužiti uz prilog

*vrijeme pripreme: sat vremena

Nika Jazbec i Doroteja Bukovski

 

 

 

Komentari