Kad nam je učiteljica iz hrvatskog jezika najavila da ćemo ovaj mjesec imati projekt vezan uz razne kuhinje svijeta, ja sam se dvoumila između indijske i afričke kuhinje. Napokon sam se odlučila za indijsku. U pripremi mog izlaganja pomogla mi je moja teta Snježana Luketić i njezin suprug Slaven Luketić. O hrani nisam željela samo pričati već sam je odlučila i pripremiti kako bi je moji prijatelji iz razreda mogli probati. 3 jela koja sam odabrala uz tetinu pomoć kuhala sam oko 5 sati. Skoro smo zakasnili na sat, jer smo primijetili da nismo uzeli tanjure. Teta mi je pomogla da se odjenem kao prava Indijka. Imala sam rozi sari i odgovarajući nakit i šminku. Svi smo se jako zabavili i dobro najeli.
ŠTO SMO SAZNALI O INDIJI
*glavni grad je New Delhi
*druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu
*sveta životinja: krava
*puno božanstva: Vishnu, Šiva, Kali, Krishna i još puno njih
*većina su njih vegetarijanci
*velika veličina stanovništva: hinduisti, budisti, šivaisti i još puno njih
*Ganges (sveta rijeka) izvire na Himalaji
*apsurd – službeno je peta najprljavija rijeka na svijetu, oni se u njoj kupaju i piju iz nje vodu da se pročiste (duhovno)
*na Himalaji žive yogiji-život im je više od sto godina – ne jedu i ne piju godinama već se udubljuju u meditaciju
*Mahatma Ghandi – bio je borac za neovisnost od Velike Britanije
*Indija se naziva još Indijski podkontinent
*vjeruju i u REINKARNACIJU (život poslije smrti)
*KATAK je vrsta plesa (pokreti pričaju priču)
*Indijski pozdrav je NAMASTE
Donosimo vam i jedan recept jela koje smo kušali
FAŠIRANCI OD SOJE
SASTOJCI
*sojne ljuskice
*kukuruzna krupica
*krušne mrvice
*brašno
*krumpir
*peršin
*sol
*papar
PRIPREMA
* pomiješati sastojke te dodati kuhani krumpir (od kojeg je napravljen prije toga pire)
*dodati vode da se dobije kompletna smjesa da bi se mogli raditi faširanci
*staviti na ulje i ispeći ih te poslužiti uz prilog
*vrijeme pripreme: sat vremena
Nika Jazbec i Doroteja Bukovski