Povezani u projektu “Mi jedemo odgovorno”

Prilikom ostvarivanja ciljeva i obavljanja zadataka u projektu „Mi jedemo odgovorno“ trudili smo se povezati ga s ostalim projektima u kojima kao škola sudjelujemo te tako uključiti što veći broj sudionika.

Dan kruha u duhu projekta

Tako smo tradicionalno obilježavanje Dana kruha iskoristili za predstavljanje projekta, kada su članice eko odbora tijekom svečane priredbe Powerpoint prezentacijom sve prisutne upoznale s glavnim smjernicama projekta.

Nakon blagoslova učenici su sudjelovali u interaktivnom kvizu u kojem su odmjeravali snage u prepoznavanju lokalnog voća ili povrća, određivanju cijena lokalnog voća ili povrća na Zagrebačkim tržnicama te određivanju udaljenosti koju zadana namirnica prevali do naše zemlje. Svi sudionici su po završetku dobili jabuke kao nagradu te je tako obilježen i Dan jabuka.

Mislimo jedni na druge

Preostala peciva, kruh i kolači su nakon priredbe spakirana i zajedno s namirnicama prikupljenim toga tjedna otpremljeni u Caritasovu pučku kuhinju na Kaptolu. Time je tradicionalna humanitarna akcija „Mislimo jedni na druge“ povezana s još jednim ciljem projekta o potrebi osvješćivanja navika bacanja što manje hrane.

Moja obitelj se sprema za zimu

Tom prilikom napravili smo i izložbu u holu škole „Moja obitelj se pripremila za zimu“, kojom smo predstavili konzervirane lokalne plodove jeseni od kojih su učenici zajedno s ukućanima izradili zimnicu.

Ostale aktivnosti tijekom projekta rezultirale su zanimljivim proizvodima kroz koje su učenici učili o projektu, ali i izražavali svoju kreativnost, poštovanje prema zavičaju i njegovoj tradiciji.

Dva edukativna letka

Tako su učenici izradili dva informativno – edukativna letka o samom projektu koje smo podijelili tijekom projektnog dana.

Grickamo zdravo

Radionice zdravih grickalica, osim ukusnih grickalica koje su oduševile i ugodno iznenadile posjetitelje projektnog dana, ostavile su iza sebe jednostavne i primjenjive recepte sabrane u kuharicu.

Odgovorni kalendar

Najzanimljiviji proizvod je bio kalendar za 2018. godinu koji prikazuje što su učenici nižih razreda naučili o lokalnim i sezonskim namirnicama koje bi trebalo jesti u određeno doba godine. Nakon projektnog dana naručeno je još 50 primjeraka kalendara što govori o njegovoj uspješnosti.

Matematičari vrijedno mjerili

Učenici dodatne nastave matematike iz Vugrovca uz pomoć kuharica bilježili su količine  ostataka hrane nakon užine u školskoj kuhinji, ali i u svojim domovima i matematički obradili podatke. Na posterima su grafički prikazali rezultate kako bi potaknuli sebe i ostale učenike da razmisle koliko osobno pridonose izmjerenim količinama bačene hrane i kakav to utjecaj ima na okoliš.

Kolinje i tenka, naša tradicija

Najmlađi učenici naših područnih škola bavili su se tradicionalnim načinima konzerviranja hrane pokazavši tako da su jedni od rijetkih vršnjaka koji imaju priliku prisustvovati tome i svakodnevnom životu. Uz pomoć roditelja, učiteljica i ostalih mještana izrazili su prezentaciju na temu „Kolinje“ kao i postere i slikovnice u kojima su prikazali pripremu proizvoda tog starinskog običaja. Snimili su i film u kojem su, osim znanja o odgovornoj prehrani, uz pomoć školske kuharice pripremili tradicionalnu prigorsku tenku gibanicu. Kako ne bi sve ostalo na pričanju, slušanju i gledanju pobrinuo se naš, još jedan, dragi gost i suradnik gospodin Josip Židak, vlasnik slastičarnice Martina iz Sesveta. On je na projektnom danu zasukao rukave i uz pomoć učenika dobrovoljaca zamijesio tenku gibanicu koju su, mirisnu i toplu, posjetitelji kušali s oduševljenjem.

e-Škola

Naša škola sudjeluje u projektu e-škola te smo tablete koje smo zbog toga imamo u  „pametnim“ učionicama, iskoristili za ispunjavanje ankete o postojećem jelovniku u školskoj kuhinji. Također anketa je objavljena na web-stranici škole, što je učenike dodatno motiviralo na sudjelovanje. Dobiveni rezultati iskoristiti će se za poboljšanje jelovnika uvažavajući mišljenje učenika.

Zmajček prati

Novinarska grupa naše škole marljivo je pratila sve događaje vezane uz projekt „Mi jedemo odgovorno“ te su sve aktivnosti popraćene i u našem digitalnom školskom listu Zmajček. Osim toga, prilikom Projektnog dana novinari su organizirali i vlastitu radionicu arapske kuhinje, budući da je ovogodišnja tema lista Arabeska (proučavanje arapske kulture i običaja).

Most generacija

I za kraj još jedna poveznica projekta „Mi jedemo odgovorno“ s projektom „Most generacija“ s korisnicima Doma za starije i nemoćne Peščenica. Učenici naše škole dugi niz godina posjećuju umirovljenike i održavaju priredbe povodom blagdana te se druže s njima. Oni su također gosti na našim priredbama te smo ih tako i ovaj put pozvali. Njihov kvartet sudjelovao je u priredbi, a donijeli su i svoju kuharicu tradicionalnih jela, kao i sam jela pekmez i ajvar, čije staklenka su bile ukrašene ručnim radom, a učenici su ih s veseljem degustirali.

Ponosni smo

Kroz projekt Mi jedemo odgovorno naučili smo puno novih informacija koje će nam pomoći da i nadalje vodimo brigu o vlastitom izboru namirnica u našoj svakodnevnoj prehrani. Također smo ponosni što ovaj projekt nismo provodili zasebno, nego smo ga uspjeli povezati s ostalim projektima u koje smo uključeni, što je još više doprinijelo njegovoj važnosti, učinkovitosti i primjenjivosti.

Đurđica Culjak

 

 

 

 

Komentari