Degustacija čokolade u Grazu

U petak, 13. 4. 2018. šestaši naše škole putovali su u Graz na jednodnevni izlet. Na izlet su išli samo učenici koji uče njemački jezik, ostali su imali nastavu po prilagođenom rasporedu. Učenici, a i učitelji su se odlično proveli, a slijedi i  kratki opis putovanja.

Prelazak granice

Svi smo se našli ispred dućana oko 06:40, profesorice su nas prozvale i prebrojale te je naša avantura polako započinjala. Planirano je bilo da bus prvo pokupi Kašinu, a u 07:00 dođe po nas. Zapravo, svi smo se smjestili u bus oko 06:55 i ubrzo krenuli. Kod nas učenika nije sve bilo po planu – neki nisu sjedili tamo gdje su željeli ili s onim kojim su željeli sjediti, ali ništa nam nije moglo pokvariti ovaj dan. Mnogima je ovo bilo prvi put da prelaze granicu, a neki su već navikli na to. Do granice sa Slovenijom putovali smo negdje sat i pol. Na granici sa Slovenijom morali smo dva puta izlaziti iz busa da nam pregledaju osobne iskaznice ili putovnice, koje smo svi imali. Daljnje putovanje proteklo je sjajno.

Predivni čisti gradić

Negdje oko 11:20 stigli smo na odredište i bili smo u Grazu. Kada smo izašli iz busa, krenuli smo u šetnju po ovom prekrasnom gradu. Sve nas je zadivilo koliko je čisto kod njih. Bili smo u katedrali i na glavnom trgu, a zatim smo pošli prema Schlossbergu.

Schlossberg

       

Iako smo se morali namučiti da pređemo 262 stepenice do vrha, vrijedilo je jer pogled s vrha je nevjerojatan. Vidi se cijeli grad. Svi smo bili vrlo umorni kada smo stigli gore, pa smo prvo sjeli i najeli se. Nakon jela i pića slijedilo je slikanje, tako je, naravno da su se svi htjeli fotografirati uz taj predivan pogled. Na vrhu je puhao vjetar, neočekivano jako, bilo nam je zapravo dosta teško održati stvari da ih vjetar ne odnese. Nakon 40 minuta krenuli smo se spuštati. Mislili smo da će spuštanje biti lako, ali smo se prevarili, mnoge je glava boljela. Kada smo se napokon spustili, neplanirano smo stali kod jedne suvenirnice kako bismo si kupili pokoju uspomenu na Graz. Prošetali smo do glavnog trga te opet stali, na negdje 30 minuta i na trgu smo si kupili kobasice ili pak nešto iz dućana.

U carstvu čokolade

Kada smo ušli u bus, svima je laknulo. Bili smo vrlo umorni te smo imali još otprilike sat vremena vožnje do tvornice čokolade Zotter. U busu su neki spavali, a mnogi su još energično pričali, smijali se itd. Kada smo stigli u tvornicu čokolade Zotter prvo smo imali sat vremena slobodno, u sklopu tvornice bio je zoološki vrt te veliki park. Bilo nam je jako zanimljivo. Zoološki vrt nije bio kao onaj u Maksimir, već je imao purane, ponije, ovce, ljame, no nama se to baš svidjelo.

U parku su bile mnoge spravice po kojima su se učenici (ne)spretno snalazili. Dugački tobogan bio je velika atrakcija te smo čekali u redu da bismo ga probali. U 16:50 pomalo smo nevoljko krenuli prema ulazu u tvornicu. Iako smo se svi veselili ovom carstvu čokolade, također smo i bili već jako umorni. Kada smo ušli u tvornicu, za početak smo u jednom malom kinu pogledali kratki filmić o nastanku ove tvornice i čokolade u ovoj tvornici. Kada je filmić završio svi smo ponovno imali apetita i energije za razgledavanje tvornice.

Iako su nam mnogo puta rekli da je prva fontana u tvornici jako gorka, odnosno da u njoj teče čisti kakao, svi smo odmah navalili na nju jer nismo očekivali da može biti tako loša. Opet, svi smo se prevarili, fontana je bila vrlo gorkog, a i pomalo kiselkastog okusa, svi smo dobro pobrisali male keramičke žličice za degustaciju ( koje smo dobili u tvornici) prije nego što smo krenuli na daljnje degustiranje. Tvornica je zaista vrlo raznolika, probavali smo čokolade iz fontane, preko čokolada u prahu pa sve do tekućih čokolada u bočici. Sve su redom bile odlične, iako pomalo previše gorke za naš ukus. Miješali smo razne okuse te isprobavali najluđe kombinacije, kada je razgledavanje završilo, u njihovom čoko-shopu mogli smo kupiti čokolade koje su nam se svidjele. U 18:30 ponovno smo svi bili u busu i na putu doma. Ako ste mislili da je sada već kraj ove avanture, bili ste u krivu. Svi smo se u tvornici čokolade najeli čokolade, naravno, što znači da smo na putu doma bili hiperaktivni. Pjevali smo, plesali, pričali, smijali se… Oko 22 sata stigli smo pred školu. Svi smo bili žalosni što je ovo predivno putovanje završilo, ali smo i svi bili vrlo umorni. Sve u svemu, ovo je bio vrlo zabavan i zanimljiv izlet, i vrijeme nas je poslužilo, naravno da svi jedva čekamo ponoviti sve ovo i sljedeće godine!!!

Martina Baltić

Uz Martinu, i Martin je s nama podijelio svoje dojmove iz Graza

Novinar Zmajčeka rigao vatru u tvornici čokolade

Većina nas se probudila u 6.00 jer smo u 6:40 trebali već biti ispred škole. Krenuli smo u 7. Brzo smo došli – za 3h smo već bili neben dem Graz. Prvo smo razgledavali Graz i bilo je pomalo naporno jer je jako velik. Razgledavali smo glavni trg, onda smo razgledavli Schlossberg (tamo se mogu opaliti odlične fotke). Zatim smo se vratili na glavni trg i  tamo bili 15minuta nakon čega smo krenuli. Krenuli smo u tvornicu čokolade i tamo smo čekali na red u mini zoološkom i parku i dobro smo se naigrali pa krenuli. Došli smo u tvornicu gdje smo gledali film o pravljenju kakaovca, gdje se bere i slično. U tvornici smo probavali sve vrste čokolada i neke su bile fine, a neke ne. Ja sam slučajno popio punu čašu čokolade s ljutim papričicama, rigao sam vatru ali nema veze. Kada smo završili isprobavanje čokolade, otišli smo u suvenirnicu i tamo kupili čokoladu. Tada je naš izlet završio bio odličan i svima preporučujem da posjete ova mjesta.

Martin Bogdanović

 

 

 

Komentari