Dozreli plodovi sarkazma i ironije: Ephraim Kishon, čarobnjak i majstor humoreski

UVJERLJIV PISAC

Ephraim Kishon vrlo je uvjerljiv pisac. Rekla bih da je u svojoj zbirci obiteljskih priča Kod kuće je najgore vrlo rijetko lagao. Sarkazam je prisutan, ironija također – ali Kishon do samoga kraja drži uzde u svojim pričama.
“Žrtva” je zapetljanih situacija u kući i od njega se očekuje da ih riješi, iako i on nerijetko čini pogrješne korake. Te su anegdote ispričane iz prve ruke, na potpuno jednostavan i ispravan način – iskrenošću. Čak i ako je čitava radnja izmišljotina, barem je vraški dobra.

TIJELA U MAGLI

Ponekad su problem praznici i kupnja poklona, ponekad je to malo (sasvim malo, vjerujte!) proljetno čišćenje, duda Cuci, perilica rublja Jonathan, lopovi koji obožavaju televizijsku sapunicu Saga o Forsyteima, pa i obična bajka o Crvenkapici i strašnome vuku, koji su ogromna inspiracija Kishonu i njegov, rekla bih, nepresušan izvor humora. Najveću ulogu u svemu tome ipak igraju njegova “najbolja supruga na svijetu”, kćer Renana te sinovi Rafi i Amir, čiji me lik osobito razveselio. Amir je “riđokosi tiranin natmuren poput olujnog oblaka”. On je znatiželjan, neuredan, bezobrazan i “malčice priglup”.

Jedini problem jest taj da ih ne možemo nazvati glumcima, ulogama ili lutkama – oni su odista stvarna tijela, istinska bića, čije je temelje stvorio upravo Kishon, omogućujući nam tako da sami oblikujemo i dotaknemo njihove umove, koje vidimo u magli.

SLATKE TAJNE

„Humor nema, na žalost, podataka kojima bi se to čudovište moglo nahraniti, jer osnovni zakon humora glasi da ne priznaje nikakve zakone. Kad bi tko rastavio Stradivardijevu violinu da vidi što joj daje onaj posebni zvuk, ne bi u njoj ništa našao. Tajna je u formi.

Tako je otprilike i s humorom. Ja bih vrlo rado odao svojim čitateljima najintimije tajne svoga zvanja, kad bi ih bilo.“, piše Ephraim Kishon. Međutim, ima u njegovu umu nešto čega ni sam nije svjestan, da dotiče duše – kao što je dotaknuo moju.

Kishonove su priče neponovljive i posebne, melodija koja se, istom čarolijom, ne može dvaput ponoviti. Pa kakvu god ulogu tajna imala u tome… Kishon je vanredan pisac. Točka.

 

Nikolina Antić, 8.d

Komentari