Jedan klasični posjet

Ove smo godine u Kašini ugostili Klasičnu gimnaziju – u posjet nam je 8. veljače 2019. stigla naša bivša učenica i novinarka, a sadašnja klasičarka, Enia Skrivanek.

O ustanovi u Križanićevoj 4a saznali smo mnogo toga zanimljivoga. Klasična gimnazija je, naime, najstarija srednja škola u Hrvatskoj. Utemeljena je davne 1607., a od svoga osnutka kontinuirano djeluje.

Svake se godine u Klasičnu gimnaziju upisuje pet razreda učenika koji u osnovnoj školi nisu učili latinski i starogrčki jezik (početnici) te jedan razred učenika koji nastavljaju učenje latinskog i starogrčkog jezika (nastavljači). Učenicima koji nisu učili latinski i starogrčki jezik boduje se opći uspjeh te ocjene iz Hrvatskoga jezika, Matematike, 1. stranog jezika, Geografije, Povijesti i Biologije.

Klasična gimnazija kao stvorena je za umjetnike, kao i one koji vole putovati, ističe Enia, kako zbog društva, tako i zbog brojnih fakultativnih predmeta te izvannastavnih aktivnosti. Istaknut ćemo, stoga, neke: skupina Putujem i učim, Suvremena dramska skupina, Literarna skupina, Prva pomoć, Sportski klub (u sportu su ipak, kaže, slabiji), Knjižničarska skupina, Talijanska kultura i civilizacija, Debatni klub, Teatrologija, večeri poezije, Čitateljski klub, Novinarska skupina, Mladi biolozi, Društvo prijatelja glazbe, crtanje, Psihologija u praksi – i još mnogo, mnogo toga.

Održavaju se dva maturalca: odlaze u Italiju i Grčku, a grupa Putujem i učim organizira i brojne druge izlete. Također, vrlo su česta druženja, dakle, koncerti, večeri poezije, odlasci u kazališta. Zanimljiva je i činjenica da se enormno velik broj klasičara pojavljuje na raznim natjecanjima – od onog iz Matematike, Latinskog, Fizike i Kemije sve do LiDraNa.

Klasična gimnazija sjajna je podloga za svaki fakultet – već u prvome razredu u sklopu nekih predmeta započinju pripreme za maturu.

Zahvaljujemo Eniji što nas je posjetila i s nama podijelila svoja iskustva i dojmove.

Nikolina Antić

Komentari