LiDraNo 2019. – Ono što je otisnuto

LiDraNo 2019. – ONO ŠTO JE OTISNUTO

VRATITE TISKANO STVARALAŠTVO

Svečanost je počela na vrijeme. Žiri je brzo prešao na stvar – i odmah pročitao radove koji su predloženi za državnu razinu LiDraNa. Predloženo je tako 12 radova, među kojima su Kraj pustinjama i suši u UAE? našeg novinara-Zmajčeka, Martina Bogdanovića, te moj novinarski rad Cyber svemir ubija!
Prosudbeno povjerenstvo nije dalo nikakvu povratnu informaciju (osim onima koji su to zatražili).
Pročitani su uskoro i školski listovi, a među njima i naš Zmajček. Žiri (ni ove godine) nije skrivao netrpeljivost prema digitalizaciji školskih listova. Parafraziram: “Srednjoškolci (mi smo osnovnoškolci?!) vole ispadati pametni, a i više se koriste mobitelima, kompjuterima i ostalim medijima, pa češće rade na elektroničkim listovima.”
Istaknuli su kako je i inače bilo oscilacija, ali da će se ova godina pamtiti po najmanjem broju pristiglih školskih listova (tek 20, od kojih je velik broj u digitalnome obliku). Nezadovoljni, pokušali su motivirati profesore i mentore da vrate iste u tiskani oblik jer svaki novinar prije nego što objavi članak, isti napiše “u pisanome obliku”. “Vlastoručno” je vjerojatno to što su željeli naglasiti, ali nisu našli riječi.

naši novinari Nikolina Antić i Martin Bogdanović s novinarkom Mirelom Lilek

KONTEMPLACIJO, ISTUPI

Što se tiče literarnih radova, prva sam (Kontemplacijom) prozvana da pročitam svoj rad. Sanja Pilić opisala je moju pjesmu kao jednu lijepu, duboku priču koja je svima nama poznata – a u ovom joj obliku nije pridavana prevelika pažnja.
Svi literarni radovi (ili barem većina njih) zasluženo su “stigli” ondje gdje jesu – iako popriličan broj autora nije bio prisutan na samoj svečanosti (što je bilo osobito žao Silviji Šesto), pa je i ona sama kratko trajala.

SVJETOVI KOJI NISU TERET

Nakon događaja, moja prijateljica i ja uhvatile smo priliku i fotografirale se s članicama žirija. Silvija Šesto nas je obje nahvalila, a Sanja Pilić je natuknula kako se na moju pjesmu rasplakala.

Ovo zasigurno nije bila moja posljednja godina sudjelovanja na LiDraNu, ali fige držim Lauri i Ani, svojim dvjema kolegicama, kao i svoj ostaloj talentiranoj djeci koja svjetove bogatije od ovoga u sebi već imaju; kao i hrabrosti i volje da se s njima nose. Iako oni – nisu teret.

PRVI POKUŠAJI RADIJA

Ponosni smo i na dvije radijske emisije koje su nas ove godine predstavile na županijskom LiDraNu. Radio se o radioigrama Domaća zadaća i Zar je i tebi frka u školi? koje su naši petaši snimili sa svojim mentoricama Marinom Sertić i Adelom Barbić. Želimo im još više uspjeha nagodinu!

Nikolina Antić

Komentari