Afrika – kontinent kontrasta

Ovogodišnja tema broja bit će afrička kultura. Rubriku smo nazvali Afrikaš, jer naziv u sebi spaja ime ovog prekrasnog kontinenta koji nas je zaintrigirao svojom ljepotom i raznolikošću te ime mjesta u kojem se nalazi naša matična škola, a to je naravno Kašina. I tako smo spojivši Afriku i Kašinu dobili Afrikaš. Veliko nam je zadovoljstvo uvesti vas u mistični svijet Afrike tekstom našeg eksperta za geografska pitanja, našeg profesora Prugovečkog. Pozivamo vas da pročitate njegov prikaz Afrike kao uvod u ono čime ćemo se tijekom cijele ove školske godine baviti.

AFRIKA

Općeniti podaci 

Površina : oko 30 mil. km2
Broj stanovnika : nešto više od 1,2 milijarde
Broj država : 54

geografski položaj Afrike

Geografija 

Afrika je 2. po veličini kontinent na svijetu, no dosta rijetko naseljen zbog svoje klime. Veliki dijelovi Afrike su ili prevrući i prevlažni (prašume, savane) ili presuhi i prevrući (pustinje, polupustinje).
Afrika je od Europe odijeljena Gibraltarskim tjesnacem, širokim samo 14 kilometara, a od Azije Sueskim kanalom kojega je prokopao čovjek.
Većina Afrike je građena od starih stijena, te je zbog toga iznimno bogata raznoraznim rudama. Geografski položaj, biljni i životinjski svijet, stanovništvo i rude su i u prošlosti bili razlozi zbog kojih je Afrika bila cijela raskomadana između europskih kolonijalnih sila.

Povijest 

Najstariji ostaci ljudskih predaka pronađeni su u Africi u današnjoj Etiopiji. Jedna od najznačajnijih starih svjetskih civilizacija se razvila u dolini rijeke Nil (Egipat). Slabljenje moći Egipatske države su u 4.st.pr.Kr. iskoristili Makedonci, a onda u 1.st.pr.Kr. Rimljani.
Nakon Rimljana značajan utjecaj na prostor Sjeverne Afrike imala je pojava islama, a sa njom i utjecaj Arapa i Osmanlija.

utjecaj Arapa i Osmanlija

Od kraja 19. i sve do sredine 20. st., velika većina Afrike je bila pod kolonijalnom vlašću europskih država koje su sa zaposjedanjem afričkog teritorija krenule još od 15. st. Afrički prostor im je trebao kao uporišta na putu do Indije. Kasnije se razvila trgovina robljem, rijetkim biljkama i životinjama te rudama i dragim kamenjem. Većina afričkih država je stekla neovisnost tek tijekom 20. st.
Afrika danas je vrlo nestabilan prostor, što je djelomično i posljedica kolonijalnog nasljeđa. Brojni ratovi, lokalni sukobi, teroristički napadi i loša ekonomska situacija su obilježja brojnih država, što pokreće i migrantski val prema Europi u novije vrijeme.

ljudi afričkih zemalja u potrazi za nekim boljim životom

Veze Afrike i Hrvatske 

Hrvatski istraživači dali su svoj doprinos istraživanju Afrike. Dragutin Lerman je vodopade na rijeci Kongo nazvao Zrinski slapovi, a braća Mirko i Stevo Seljan su u službi etiopskog cara istražili prostor Rudolfovog jezera.
Manji broj Hrvata radio je na iskapanju Sueskog kanala ili na poslovima u kojima su hrvatske tvrtke radile u Africi (većinom građevinski poduhvati). Između 6 i 7 tisuća potomaka Hrvata živi danas u Južnoj Africi.

Riječi iz afričkih jezika koje se koriste u hrvatskom jeziku su banana, čimpanza, impala, makaki, mamba, okapi, safari, zebra, zombi, vuvuzela, tango i voodoo (vudu)…

nezaobilazni navijački rekvizit

Zanimljivosti 

Mansa Musa, vladar Malija koji je živio u 14. st. se smatra najbogatijim čovjekom svih vremena. Legenda kaže da je na proputovanju kroz Kairo podijelio toliko zlata da je uzrokovao pad vrijednosti zlata (inflaciju).

najbogatiji čovjek svih vremena

Sueski kanal su u manjoj mjeri koristili još i stari Egipćani koji su neprestano morali raditi na njegovom održavanju zbog taloženja mulja i pijeska. Današnji izgled dobio je tek u drugoj polovici 19.st.

Velika rasjedna dolina nalazi se na istoku Afrike. Nastala je razmicanjem afričke i arapske tektonske ploče. Razmicanje se i dan danas nastavlja te će se u dalekoj budućnosti taj prostor ispuniti morem, a dio Afrike istočno od njega postati novi otok.

Sudanskih piramida ima dvostruko više nego egipatskih. Sudanske su niže i strmije i još nedovoljno dobro istražene.

Svi smo čuli za Hollywood, no jeste li čuli za Nollywood? Nollywood se nalazi u Nigeriji i tamo se snima godišnje puno više filmova nego u Hollywoodu.

Mlado stanovništvo prevladava u Africi zbog visokog nataliteta i kraćeg očekivanog životnog vijeka. Postoje države koje imaju više od 50% stanovnika mlađih od 25 godina.

Kilimanjaro znači u prijevodu Bijelo brdo. Iako se nalazi gotovo na samom ekvatoru, zbog svoje visine vrh planine je često prekriven snijegom.

Bijelo brdo

Apartheid je posebna vrsta segregacije (odvajanja rasa) koja je bila prisutna u današnjoj Južnoj Africi. Bijela rasa je bila potpuno odvojena od crne rase i ostalih rasa. Postojale su klupe za bijelce i klupe za crnce, plaže, bolnice, škole, autobusi..Sve s natpisima koja rasa tu smije biti. Ukinut je tek 1994.

plaža za bijelce

Afričko naj 

Sahara je najveća pustinja na svijetu, velika gotovo kao cijela Europa.
Sahel je prostor koji graniči sa južnom granicom Sahare. Zbog širenja Sahare brojno stanovništvo ostaje bez vode i obradivih površina zbog čega je Sahel trenutno prostor najviše pogođen ljudskom smrtnosti zbog gladi.

Nil je najdulja rijeka na svijetu, duga oko 6650 km, što iznosi deset udaljenosti cestom od Varaždina do Dubrovnika!

Jezero Viktorija je najveće jezero u Africi i treće najveće jezero na svijetu. Površinom je veće od Republike Hrvatske.

Jezero Tanganjika je najdulje jezero na svijetu, dugo čak 673 km što je približno cestovnoj udaljenosti od Varaždina do Dubrovnika.

Kairo je najveći afrički grad – njegovo uže gradsko područje ima oko 17 milijuna stanovnika što je više nego 4 stanovništva Republike Hrvatske!

Najviša planina u Africi je Kilimanjaro (vrh Kibo) u Tanzaniji, visoka 5895 metara, skoro kao 6 vrhova Medvednice.

Najraširenija religija u Africi je islam, a nakon nje kršćanstvo.

Najveća država u Africi je Alžir (oko 2,4 mil, km2), a najmnogoljudnija Nigerija s malo manje od 200 milijuna stanovnika.

 

Poznati Afrikanci 

Lucy – najstariji predak ljudske rase, star oko 3,2 milijuna godina

Lucy

Kraljica Kleopatra – egipatska kraljica, borila se za neovisnost Egipta protiv Rimljana. Prema legendi se otrovala zmijskim otrovom kako ne bi bila zarobljena.

Mansa Musa, bogati kralj Malija iz 14. stoljeća

Nelson Mandela, južnoafrički borac protiv apartheida

Haile Selassie, etiopski car, simbol afričke borbe za neovisnost od europskih kolonijalnih sila (u slučaju Etiopije, od Italije)

Gamal Abdel Nasser, egipatski predsjednik, jedan od osnivača pokreta Nesvrstanih uz Josipa Broza Tita i Indijca Nehrua.

Mohamed Salah, poznati nogometaš

Charlize Theron, poznata hollywoodska glumica

J.R.R. Tolkien, poznati pisac Hobita i Gospodara prstenova, rodio se u današnjoj Južnoj Africi.

Kristijan Prugovečki

Komentari