Napokon ukrajinski u Zagrebu

Učenica 4. d razreda naše škole, a ujedno i naša novinarka, Marija Roginić, prošle subote krenula je na ukrajinski jezik. Više o tome pročitajte u nastavku.

Ukrajinska škola

U subotu, 26. listopada 2019. godine imala sam priliku prisustvovati na jako lijepom događaju. U OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića osnovan je razred za učenje ukrajinskog jezika. Lijepim druženjem uz crtanje i ukrajinske slatkiše te puštanjem žuto-plavih balona u zrak, proslavili smo početak ukrajinske školske godine. Moja prijateljica Larisa i ja od 9. studenog svake subote učit ćemo ukrajinski jezik.


Jedva čekam i jako se veselim idućem satu ukrajinskog jer ću naučiti jezik i lakše se sporazumijevati s bakom, djedom, tetom i sestričnom.

Marija Roginić

Više o samome otvaranju nastave ukrajinskog jezika po modelu C

Pripadnici nacionale ukrajinske manjine u Zagrebu napokon su dočekali dugoočekivani događaj – pokretanje nastave ukrajinskog jezika po modelu C za pripadnike  ukrajinske nacionalne manjine. Nastava po modelu C već se prije provodila u nekim drugim gradovima i selima u Republici Hrvatskoj, ali u glavnom gradu to do sada nije bilo pokrenuto. Želja je postojala odavno, a sada je napokon i realizirana. Svečano otvorenje dogodilo se u subotu 26. listopada u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića.

Učenici svih škola u Gradu Zagrebu u školskoj godini 2019./2020. imaju mogućnost pohađanja nastave na određenom jeziku nacionalne manjine. Nastava se odvija u raznim osnovnim školama u Gradu Zagrebu. Nastava se održava po modelu C redovnog odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske i uključuje učenja jezika i kulture dotične manjine. Ocjene se upisuju u pedagošku dokumentaciju. Nastava je namijenjena svim zainteresiranim učenicima a ne samo učenicima, pripadnicima nacionalnih manjina.

Na svečanom otvorenju prisustvovao je i otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Sergij Goropaha. U svojem govoru naglasio je da je pokretanje učenja ukrajinskog jezika velika stvar za Ukrajince u Zagrebu jer su djeca ta na kojima ostaje zadaća prenošenja vlastite kulture, koda svoje nacije pokoljenjima koja dolaze nakon njih. Prisutnima je dobrodošlicu poželjela i ravnateljica škole domaćina, Melita Haluga. Otvorenju su nazočili  i Viktor Filima i Marija Meleško, predstavnici nacionalne manjine Ukrajinaca u Gradu Zagrebu, a na koncu riječ je dobila i učiteljica koja će nastavu i provoditi, Oksana Pinčuk. Djecu su razveselili ukusni slatkiši iz Boršča.

Učenici su nakon svečanog otvaranja imali priliku upoznati se s petrivskom tehnikom slikanja pod vodstvom umjetnice Ljudmile Vološyne, dok su se roditelji uputili na roditeljski sastanak.

petrivska tehnika slikanja

Prvi sat ukrajinskog jezika završio je prekrasnom aktivnošću. Učenici su na balone napunjene helijem pisali svoja imena (dječaci su ih pisali na plave, a djevojčice na žute balone). Zatim su zamislili želju i pustili ih da odlete u nebo.

Drago nam je da se dugogodišnja želja zagrebačkih Ukrajinaca napokon ostvarila.

Dijana Požgaj

Komentari