Izlet u snježni Salzburg

Jednog od posljednjih petaka u 2019. godini osmaši su posjetili prekrasan grad na jugu Austrije, neki od Vas ga možda znaju pod imenom Solnograd, ipak popularniji je kao Salzburg.

Solnograd

Salzburg je četvrti grad po veličini u Austriji i nalazi se u blizini granice s Njemačkom. Vrlo je popularan zbog, kako mu i samo ime kaže (njem. Salz- sol) mnogih rudnika soli u okolici grada. Mi smo imali priliku jedan čak i posjetiti. Nakon šestosatne vožnje autobusom kroz snježne planine Slovenije i Austrije, stigli smo na prvo odredište, a to je bio rudnik soli u Halleinu. Halleine je mali gradić odmah pokraj Salzburga, najpopularniji je upravo po ovom rudniku soli starom preko 7000 godina. Prije ulaska u rudnik, svi smo obukli zaštitne kute i hlače. Sjeli smo na zanimljiv „vlakić“ koji nas je nekoliko minuta vozio kroz prastare tunele te smo ubrzo bili preko 200 metara ispod zemlje. Vratili smo se u prošlost kada je sol osiguravala preživljavanje ljudi na tim prostorima te donosila gradu Salzburgu bogatstvo i raskoš. Hodajući kroz tunele prikazivali su nam se dijelovi kratkog filma koji opisuje povijest ovog rudnika.

filmovi o povijesti rudnika

Vozili smo se i na drvenoj splavi preko podzemnog jezera te sklizali niz rudarske tobogane. Kako se rudnik nalazi u blizini granice s Njemačkom, u jednom trenutku prošli smo tu granicu te se našli u Njemačkoj tj. u njemačkom dijelu rudnika. Kada smo ponovno prešli granicu i vratili se u Austriju, „vlakić“ nas je odvezao na danje svjetlo odnosno početak naše rute.

osmaši u bijelim kutama

U centru Salzburga

Sljedeće odredište bio je grad Salzburg. Stigli smo u centar grada te prošetali salzburškim ulicama i posjetili katedralu. Ubrzo smo stigli do jedne od najvećih atrakcija u Salzburgu, do kuće jednog od najslavnijih skladatelja svih vremena – Wolfganga Amadeusa Mozarta. Imali smo otprilike 40 minuta da obiđemo tri kata Mozartove kuće koja je pretvorena u dobro osmišljen muzej. Vidjeli smo neke njegove instrumente poput klavira ili violine te note pisane njegovom vlastitom rukom na papiru.

Mozartova rodna kuća u Salzburgu

Slobodno vrijeme neki su proveli u McDonald’su, Starbucksu ili obližnjim dućanima, a kada je počela padati večer, nitko nije želio propustiti slavni advent u Salzburgu koji me je osobno oduševio, od klizališta do štandova s odjećom, predivnim suvenirima i hranom i pićem. Umorni smo se vratili u autobus nakon ove prekrasne avanture i nakon dugog puta sigurno smo stigli svojim kućama u kasne sate.

Martina Baltić

Komentari