Zmaj zatresao Kašinom

Prije nekoliko dana, u utorak 28. 1. 2020., dogodio se potres. Za to vrijeme bila sam u glazbenoj školi u Sesvetama na solfeggiju. Potres se dogodio oko 8 sati i 53 minute. Iako je potres loše pamtljiva prirodna pojava, nama je donio maklice sreće. Profesorica nam je izvadila kajdanke za testiće i rekla kako idemo pisati meloritamsku pogađalicu. Baš se u to vrijeme zatreslo. Bilo je smiješno, jer je pokraj moje glazbene škole pruga i uvijek kada vlag prođe, zatresemo se. Razgovarali smo i uopće nismo znali da je to potres. Pričali smo do kraja sata i shvatili kako je profesorica zaboravila na testić. To je moja priča iz koje se može izvući da sam zahvalna za potres, ali kako je bilo u Mariji Bistrici, to sam se i ja zapitala. Kasnije smo doznali da je potres bio jačine 3,4 stupnja po Richteru. To je iznimno jako, pa su škole i vrtići u Mariji Bistrici evakuirani, a saznali smo da je oštećena zgrada općinske uprave. Budući da smo ga i mi u Kašini osjetili možda je onaj naš zmaj koji spava ispod staroga grada zatresao i svojim repom koji se nalazi upravo ispod naše Kašine. Nadam se da su svi dobro, a sada bi mogli čuti priče nekih učitelja i učenika.

Magdalena Denić

Potreseni potresom u školi, ili možda ne?

Učitelji iz svih naših četiriju škola koji su radili jutarnju smjenu s nama su podijelili svoje dojmove.

S učenicima sam ponavljala gradivo iz Prirode i društva. U prvi tren smo pomislili da prolazi kamion. Međutim, predugo je trajalo pa smo zaključili da je bio potres. Na trenutak je nastao muk. No učenici su se odmah sjetili naše vježbe o postupanju u slučaju potresa. Pitali su me hoćemo li se sakriti ispod klupa. Odgovorila sam da je potres prošao i nema potrebe. Na to je jedan učenik prokomentirao: „Probudio se zmaj i malo zatresao repom.” ( Znaju priču o zmaju koji spava ispod Medvednice, a rep mu je ispod Kašine.) Ta rečenica je razbila nelagodu koja je malo zavladala. Svi smo se nasmijali, ponovili što treba napraviti u slučaju potresa, pa nastavili s nastavom.

Ksenija Kovačić, MŠ Kašina

Nismo paničarili, uzeli smo jakne i izašli iz škole. Djeca su u pomislila da se tresemo zbog radova na klizištu. Tek poslije su shvatili da je potres.

Renata Žuljević, PŠ Planina Donja

Kolegica Ana Šarec i ja smo bile same u zbornici. Samo smo se umirile i gledale jedna u drugu dok nije prošao. Tada sam ju pitala: „Je li to bio potres?” Ona je rekla : „Da.” Nasmijala se i to je bilo to. Pitale smo redom kolege koji su ulazili tijekom odmora jesu li oni osjetili. Većina nije.

Antonija Josipović, MŠ Kašina

Imali smo baš TZK, zatresla se željezna ograda od spremišta. Ja sam mislila da je netko napucao loptu u nju, a lopte nisu ni imali. Učenici nisu primijetili ništa. Tek sam pod odmorom čula da je bio potres.

Gabrijela Kranjčec Lajh

Učenike popodnevne smjene to jutro probudio je kašinski zmaj

Učenici 5. b i 5. a razreda imali su nastavu popodne te su potres dočekali kod kuće…

To jutro bila sam kod bake i učila povijest. Tada sam odjednom osjetila veliki tresak. Sjedila sam i bila sam začuđena.Tada mi je baka došla i rekla mi je da je potres. Ona je otišla, a ja sam nastavila učiti. Kada je potres prestao, baka je došla do mene i pitala me zašto nisam stala iza vrata. Ja sam ju začuđeno promatrala, a ona mi je rekla da je mogao biti veliki potres i da se moglo nešto srušiti pa sam se zato trebala sakriti iza vrata. Baka je ponovno otišla, a ja sam počela pisati zadaću. Saznala sam da je potres bio jačine 3,7 po Richteru i da je epicentar bio u Mariji Bistrici. Kada mi se sestra vratila iz škole rekla mi je da ona uopće nije osjetila potres, kao nijedna njezina prijateljica ni prijatelj. Ovo je bio prvi potres koji mi se dogodio, ali mislim da nije čudno što je na ovom prostoru bio potres jer legenda kaže da su ovdje potresi česti jer ispod Kašine spava zmaj koji kada mrda repom, nastane potres. Vjerojatno se kašinski zmaj taj dan probudio.

Lana Đurković 5.b.

Potres se dogodio taman kada sam pisala zadaću iz engleskog jezika. Kada je bio potres prvo sam mislila da je nešto palo neki ormar ili slično. Potres se dogodio u 8:53 sata. Potres nije trajao dugo… Samo nekih desetak sekundi. Neki vjeruju da je potres nastao tako što se zmaj koji spava ispod Kašine probudio i zalupio svojim repom.

Helena Benčec, 5. a

Bilo je to najobičnije jutro. Probudila sam se i otišla u kuhinju po čašu vode. Kad sam napravila sve što sam trebala, sjela sam na dvosjed i gledala sam YouTube. Moj mlađi brat je bio sa mnom i odjednom se sve počelo tresti. Ja prvo nisam ni pomislila da bi to mogao biti potres. Mojem mlađem bratu je palo na pamet da je to bio potres, a ja sam pomislila da je to neki veliki bager prošao pokraj moje kuće. Ali ipak je moj brat bio u pravu. Ja sam bila sva preplašena. Zmaj ispod Kašine se probudio nakon dosta vremena. Svi su počeli u WhatsApp grupi našeg razreda pisati o tome jesmo li osjetili potres.

Magdalena Mamić 5.b

To jutro sam spavala do kasno, ali me probudio ogromni tresak koji se produžio u trešnju. Ujutro 28.1. 2020. prepao me potres. Moja reakcija počela je spavanjem, a zatim se pretvorila u strah. Ja spavam s maskom na očima, pa nisam odmah sve vidjela. Dok sam imala masku, osjetila i čula sam kako se moj stol s ogledalom i radni stol tresu. Prvo sam mislila da me brat ili mama zezaju tako da tresu moje stolove, ali kad sam skinula masku, nisam ugledala nikoga. To me prepalo jer sam mislila da mi je nešto u sobi, ali tada sam shvatila da se desio POTRES. Moja je mama bila iznenađena i odmah ujutro me pitala jesam li dobro. Ja sam bila u redu, pa sam joj to i rekla. Potres se desio oko devet sati ujutro, točnije u 8:53, dok sam ja još spavala, ali kao što sam rekla, potres me probudio. Navodno je epicentar bio u Mariji Bistrici, ali je potres bio toliko jak da je tresao cijelu okolicu Kašine. Ja se nisam skrivala pod stolove ili radila bilo koju sigurnosnu aktivnost za vrijeme potresa, nego sam bila u krevetu. Nakon puno godina ponovno, se probudio i naš kašinski zmaj!

Malena Hrustić 5.b

Kao svakog običnog jutra probudila sam se, ustala i krenula u boravak. Tamo sam popila kakao kojeg mi moja mama svakog jutra skuha. Bio je odličan, kao i uvijek. Pet minuta kasnije osjetila sam naglo drmanje malog stola i zapitala se je li ovo potres. Dok je potres trajao, spustila sam se niz stepenice bez imalo straha i tražila mamu. Kad sam se spustila, dobila sam odgovor na svoje pitanje. Mama mi je rekla da je to zapravo bio potres. Potres kojeg sam zapravo osjetila po prvi put u životu.

Eva Žunec, 5.b

Kašinski zmaj zatresao je Prigorje… Toga jutra probudila sam se oko 8:30 i kao svakog dana prvo sam doručkovala. Bio je to 28. 1. 2020 godine oko 8.53, kada je naš kašinski zmaj odlučio utjerati strah u kosti. Toga dana u mojoj školi, potres je bio glavna tema. No hvala Bogu, nije bilo baš toliko strašno.

Mihaela Pavlović 5.b

 

 

 

 

 

Komentari