Zvjezdoznanci u zvjezdarnici

Učenici petih i sedmih razreda naše škole u PŠ Vugrovec pohađaju jednu vrlo zanimljivu izvannastavnu aktivnost. Naime, radi se o Malim astronomima koje vodi prof. Kristijan Prugovečki. Tijekom veljače Astronomska grupa, točnije 13 učenika, većinom petih razreda u pratnji prof. Prugovečkog imalo je priliku posjetiti Zvjezdarnicu Zagreb i gledati zvijezde na profesionalni način; kroz teleskop. Kad su naši Astronomi stigli u zvjezdarnicu, profesorica Višnja Srdelić pokazivala im je zvijezde. Nažalost, toga dana Mjesec se odmarao pa se nije mogao vidjeti.

Jeste li znali da se najsjajnija zvijezda zove Sirius? I da se sa Zemlje odlično vidi Venera?

zanimljivo i poučno predavanje

Također su naši zvjezdoznanci slušali prezentaciju o svim planetima Sunčevog sustava. Bilo je jako zanimljivo, potvrdili su velikim smiješkom. Tog dana astronomi su puno toga naučili i s još većim zanimanjem nastavit će proučavati ostale tajne svemira.

Odvojite vrijeme za zvijezde

Zvijezde su jako čarobne. Jedan dan ih malo bolje pogledajte pa ćete shvatiti. Odvojite malo vremena i pokušajte maštati o svemiru, zvijezdama, galaksijama i o čaroliji koju je teško shvatiti. Kada sam bila mala, stalno bih ih gledala i zamišljala da ću jednog dana biti tamo, negdje daleko u svemiru te da ću učiniti ili istražiti nešto bitno za čovječanstvo, a sada ću pokušati biti što bolja u školi da mi se san ostvari. Ne zaboravite… Zvijezde su čarobne i samo ih najposebniji mogu shvatiti. I zato sam sretna da idem na Astronomsku grupu i da ih mogu što bolje upoznati.

Lara Šebek

Komentari