Posjet stanu Marije Jurić Zagorke povodom Dana žena

I povijest može biti zanimljiva uz Mariju Jurić Zagorku. Naše novinarke iz Kašine i literarke iz Vugrovca u pratnji profesorica Dijane Požgaj i Renate Budak Lovrić 6. ožujka 2020. posjetile su stan poznate književnice i prve novinarke Marije Jurić Zagorke.

Povod našem posjetu bio je njezin nedavni rođendan te nadolazeći Dan žena, a ovom prigodom prikupile smo pregršt korisnih i zanimljivih informacija koje će nam pomoći u izradi i provedbi ovomjesečnog projekta iz Hrvatskog jezika.
Krenuli smo iz Kašine autobusom 263 i došle u Dubec. U autobusu smo pričale kako mislimo da bi mogao izgledati stan. Kada smo ušle u tramvaj, bile smo jako uzbuđene, a kada smo napokon došle u stan bile smo oduševljene. Dočekala nas je gospođa koja nam je pokazala stan i ispričala nam je sve iz Marijinog života. Inače nisam neki ljubitelj povijesti, ali priča o Zagorkinom životu mi je bila jako zanimljiva. Najzanimljivije kod Marije Jurić Zagorke mi je to da nikad nije odustala od pisanja romana ili novina. Ništa i nitko je nije mogao spriječiti da prestane raditi ono što voli. I kada je pala na dno nikada nije odustala. Mi kao novinarke posebno smo oduševljene činjenicom da je Zagorka bila prva žena novinarka za što joj je u njezino doba bila potrebna iznimna hrabrost, ustrajnost i volja.

Memorijalni stan je prekrasno uređen i još uvijek kao da se osjeća prisutnost ove neustrašive žene. Zidovi su ispunjeni fotografijama i raznim uspomenama i pričaju priču o njezinu životu. Kada je priča o Mariji Jurić Zagorki bila gotova, igrali smo kviz. Podijelili smo se u četiri grupe i odgovarali na pitanja, a odgovore smo tražili po stanu.

kviz je bio napet do samoga kraja

Kada smo bili gotovi s kvizom bacili smo koji selfi i izašli iz stana.

Bile smo jako gladne pa smo se dogovorile da idemo u McDonald’s. Kada smo pojele i razmijenile mišljenja o Marijinom stanu i životu krenule smo kući.
Meni se jako svidjela ova terenska nastava. Bilo je jako zanimljivo i puno toga sam naučila o Mariji Jurić Zagorki. Jedva čekam novu terensku nastavu.

Viktorija Podgorski

Komentari