Meksiko – zemlja Maja, šarenih boja i ekstrema

Meksiko (Sjedinjene Meksičke Države – Estados Unidos Mexicanos )

Glavni grad – Ciudad de Mexico

Površina – oko 1 973 000 km/2

Stanovništvo – oko 124 milijuna

Jezici koji se koriste u Meksiku – španjolski i mnoštvo indijanskih, svi su ravnopravni

Valuta – peso (100 centavosa)

Gdje je Meksiko?

Meksiko se cijelom površinom nalazi u Sjevernoj Americi i jedna je od najvećih država svijeta (14. po površini)

geografski položaj Meksika

Na sjeveru graniči sa Sjedinjenim, Američkim Državama, a na jugu s Belizeom u Gvatemalom.

Prostor Meksika se sužava od sjevera prema jugu te podsjeća na slovo V.  Potresi i vulkanizam su česta pojava jer se Meksiko nalazi uz Pacifički vatreni prsten. Na prostoru Meksika se pacifička i kokos ploča podvlače pod sjevernoameričku ploču.  8.9.2021. je zabilježen potres magnitude 7 u blizini poznatog turističkog odmarališta Acapulco.

Središnjim dijelom Meksika dominira visoravan koja je jednim dijelom ugodna za život iako se nalazi u žarkom pojasu. Unutrašnjost prema SAD je vrlo suha.  Najviši vrhovi su vulkani – Orizaba (5653 mnv) i Popocatepetl. Meksiku pripadaju 2 velika poluotoka – Kalifornija i Yucatan.

Glavni grad Meksika Ciudad de Mexico je jedan od najmnogoljudnijih gradova na svijetu. Ostali veći gradovi su Acapulco (turističko odredište), Tijuana, Guadalayara, Monterrey…

reljef Meksika

Slavna i tragična prošlost, nesigurna sadašnjost

Prostor Meksika naseljen je do paleolitika, a do dolaska bijelaca posebno su se istaknule kulture naroda Olmeka, Tolteka i Maya. Gradili su se i veliki gradovi kao Teotihuacan i Tenochtitaln, koji je na svom vrhuncu bio jedan od najmnogoljudnijih gradova na svijetu.

Najpoznatija građevina iz pretkolumbovskog razdoblja je prekrasna stepenasta piramida Chichen Itza koja je pod zaštitom UNESCO-a.

piramida Chichen Itza

S dolaskom bijelaca (prvo Španjolaca) na prostor Meksika za lokalno stanovništvo dolaze teški dani. Hernan Cortes je srušio državu Maya i dao pogubiti vladara Montezumu,

Španjolski osvajači  i Španjolci rođeni u Meksiku (kreoli) su razgrabili većinu zemlje, a domoroci su s nje protjerani ili su na njoj radili kao kmetovi. Mnoštvo domorodaca je pobijeno ili nastradalo od europskih zaraznih bolesti na koje nisu imali imunitet.

Doseljenici su u Meksiku proširili katolicizam.

Meksiko su tijekom burne povijesti potresali brojni ratovi i revolucije. U sukobima s SAD-om izgubio je velike posjede na sjeveru (npr. Kaliforniju). Čak je i francuska vojska u drugoj polovici 19.st intervenirala u Meksiku i postavila cara, no on je ubrzo ubijen.

Tijekom Meksičke revolucije početkom 20.st posebno su se istaknuli revolucionari Pancho Villa i Emiliano Zapata.

U 20.st. jača ovisnost o američkom kapitalu koje se Meksiko još nije riješio. Velik problem predstavljaju i narko karteli – udruženja kriminalaca trgovaca ili proizvođača droge koji kontroliraju velike dijelove Meksika.

Meksiko danas je država s velikim gospodarskim potencijalom no nedostatak reformi, narko-karteli i problemi u gospodarstvu ometaju napredak. Velik dio stanovnika Meksika se zbog toga tijekom prošlosti doselio u južne dijelove SAD-a, a i danas se veliki dio želi useliti. SAD je zbog svega toga na granici sa Meksikom podigao visoki zid koji čuvaju i patrole stražara.

zid na granici s Meksikom

 

 

Popularnost Meksika u Hrvatskoj

U RH je poprilično popularna meksička narodna muzika koju izvode mariachi – najpoznatiji band koji izvodi takvu glazbu kod nas je Los Caballeros.

mariachi

Zanimljivosti

Siesta – poslijepodnevni odmor, stanovništvo odmara u hladu jer je tada vani jako vruće

Corona – ne, ovoga puta se ne radi o virusu, Corona je jedno od najpoznatijih svjetskih piva. Corona inače u prijevodu znači – kruna.

pivo Corona

Sombrero i poncho – sombrero šešir sa širokim obodom, štiti od žarkog svjetla, a poncho je tradicionalno komad tkanine sa rupom kroz koju se provuče glava

tradicionalna meksička odjeća

Tequila – jako alkoholno piće koje se radi od biljke agave, podrijetlom iz meksičke države Jalisco

Tabasco – ljuti umak od soli, octa i ljutih papričica. Tabasco je i naziv meksičke savezne države

Taco, burrito, tortilla… – meksička hrana se jede u cijelom svijetu. Meksikanci slabo jedu kruh . kod njih je popularna tortilla, tanka pogača od kukuruznog ili pšeničnog brašna u koju se dodaju meso i povrće.

Chihuahua – vrsta psa nazvana po istoimenoj meksičkoj državi

chihuhahua

Smrt dinosaura – povezuje se sa padom golemog svemirskog tijela prije otprilike 65 000 000 godina na poluotok Yucatan na prostoru današnjeg Mekskika

 

Poznati Meksikanci

Guillermo del Toro – meksički redatelj, producent i scenarist najpoznatiji po filmu Panov labirint.

Frida Kahlo – poznata meksička slikarica. Stvarala u maniri realizma, nadrealizma i kubizma, a trećina njezinih slika su autoportreti.

 

Salma Hayek – karijeru je započela u  meksičkim serijama, a kasnije se proslavljuje u Hoolywoodu. Oscara dobiva za ulogu svoje sunarodnjakinje Fride Kahlo.

Salma Hayek kao Frida Kahlo

Carlos Santana – popularni glazbenik meksičkog podrijetla. Virtuoz na gitari. Zanimljivo je da je već s pet godina svirao violinu. Njegova rock glazba u sebi sadrži i elemente Jazza, bluesa, popa, ali i afričke i kubanske ritmove.

 

Kristijan Prugovečki

 

Komentari