Edukacija, osnaživanje, integracija – inspiracija!

Prije godinu dana priključile smo se projektu Change. Bilo je vrlo zanimljivo raditi na njemu. Stekle smo puno novih saznanja. Sada već bivše učenice naše škole i bivše novinarke Zmajčeka sa učiteljicom Dijanom Požgaj otišle su na predstavljanje projekta Change.

Konferencija na kojoj smo predstavile svoje sudjelovanje u projektu zvala se ,,Edukacija, osnaživanje, integracija – inspiracija!”, a koja održala se u utorak, 5. listopada 2021. u dvorani Vijenac, Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.
program Konferencije
 Isusovačka služba za izbjeglice – JRS, Inicijativa – centar za edukaciju i Obrtničko učilište – ustanova za obrazovanje odraslih predstavili su hvalevrijedan projekt ,,Edukacijom do bolje integracije azilanata”. Osnovni je cilj projekta povećanje zapošljivosti azilanata kroz razvoj i provedbu programa jezične i kulturološke integracije azilanata, individualno mentorstvo te programe stručne osposobljenosti za jednostavna zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva u kojem postoji nedostatak radne snage.
Projekt europskih ureda JRS-a „CHANGE: promisli, susretni, djeluj, promijeni!“ kojeg smo i same bile dio predstavljen je kao projekt koji potiče uključivo obrazovanje učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi i razvoj kritičkog mišljenja o doprinosu migranata i izbjeglica društvu kroz susret sa samim mladim migrantima i izbjeglicama te potiče uključivo obrazovanje učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.
Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Grada Zagreba koji su izložili Akcijski plan za integraciju Grada Zagreba.
Kako smo se mi predstavile?

Krenule smo rano ujutro ne bismo li stigle na vrijeme. Program je započeo u 10:00 sati i završio oko 11:45 sati. Na početku programa bio je prikazan video o izbjeglicama koji su učili hrvatski jezik, pripremati jela u kuhinji. Nakon kratkog videa obratili su nam se osnivači centra za edukaciju i Obrtničko učilište Isusovačka služba za izbjeglica (JRS). Pričali su o tome kako je nastao taj centar, kakve su sve aktivnosti imali, koliko izbjeglica je uspješno završilo edukaciju, koliki postotak ih je sada uspješno zaposleno…

ljetos na snimanju filma

I napokon je došlo predstavljanje našeg projekta CHANGE. Na početku je prikazan film koji smo ljetos snimile u prostorijama JRS-a u Dubravi, a koji možete pogledati na poveznici ispod.

Predstavljale su nas učiteljica Dijana, Magdalena Denić i Ema Palikuća. Razgovarale su s voditeljicom što smo mi to sve naučile od kako smo se priključile projektu Change, jesu li nam se mišljenja o izbjeglicama promijenila, pričale su o našoj radijskoj emisiji. Bilo je zanimljivo i puno toga smo naučile. Kada se program završio slijedilo je fotografiranje koje je trajalo koju minuticu, a nakon toga je slijedio domjenak u kojem smo zaista uživale. Kada smo krenule doma bilo je još fotografiranja jer valja zabilježiti ovakve uspomene.

ispred Zagrebačke katedrale s poklon-vrećicama

Na povratku smo otišle u Cat Caffe, družile se i drago nam je da smo još jedan dan provele sa našom bivšom profesoricom hrvatskog jezika.

 

Lana Jurišić i Viktorija Podgorski

Komentari