Dan kruha u znaku Marijinih obroka

Kao i svake godine u našoj školi slavi se Dan kruha. Također uz Dan kruha slavimo i zahvalnost i osvještavamo za što sve trebamo biti zahvalni. Dan kruha u našoj školi obični slavimo tako da svaki učenik ispeče neki pekarski proizvod, te se u školu počastimo slasticama koje su sa nama pekle naše bake ili mame, ili možda tate i djedovi pa čak možda i braća ili sestre. No nije ni bitno s kim ni kako su ukusne slastice napravljene, već je bitno da, nakon što se malo počastimo, ono što nam ostane se donira onima koji si ne mogu priuštiti hrana te zato nažalost gladuju. Ove godine nećemo poklanjati namirnice pučkoj kuhinji već će svaki razred u sklopu projekta Mislimo jedni na druge skupiti iznos od najmanje 132 kn koje ćemo donirati Marijinim obrocima i tako omogućiti da jedno dijete tijekom cijele godine ima u školi koju pohađa jedan topli obrok dnevno.

U videu možete pogledati kako je 8. a obilježio Dan kruha sa svojom razrednicom Valentinom Vidović.

Na kraju listopada obavijestit ćemo vas kolika sredstva su skupljena.

 

proslava Dana kruha u 2. a

Upoznali smo najhumaniju baraku na svijetu

No kako to točno hrana dođe do gladnih i siromašnih? Odgovor je Marijini obroci! Marijini obroci pružaju svakodnevni topli obrok siromašnoj djeci u učionice gdje dobivaju obrazovanje koje će im u budućnosti biti konačan izlaz iz siromaštva. Marijini obroci djeluju u 19 najsiromašnijih zemalja svijeta i trenutno pružaju obroke za 2 milijuna djece. Glavni cilj sudjelovanja nije prikupljanje donacija za humanitarnu organizaciju, već upoznavanje djece, roditelja i zaposlenika škole s problematikom, djelovanjem i rješenjem Marijinih obroka, omogućavanje organizacije raznih humanitarnih aktivnosti kroz koju djeca na kreativan i zanimljiv način pomažu gladnim vršnjacima koji daleko od nas nemaju jednake mogućnosti stjecanja obrazovanja, te osvješćivanje djece i roditelja o važnosti dobrog obrazovanja za budućnost djece. I naša škola  Kao što smo naveli, naša škola također slavi Dan kruha na razne načine. Učenici nižih razreda tijekom listopada sa svojim učiteljima prošli su kroz razne likovne radionice, neki su i sami mijesili i pekli kruh u školi, pisali su literarne radove na temu kruha.

Svi razrednici posvetili su sate razrednika ovoj temi te su pogledali film o Marijinim obrocima gdje smo saznali kako je sve krenulo iz jedne barake u Škotskoj, a neki su razredni i odjenuli plave majice

Učenici 6. i 8. razreda koji pohađaju dodatnu nastavu Engleskoga jezika s učiteljicom Tinom Turajlić su sudjelovali u izradi ovog videozapisa. Cilj je bio istražiti fraze koje sadrže riječ kruh i slične riječi te ih objasniti i prikazati na primjerima.

 

Našoj školi bilo je jako drago što smo sudjelovali u ovakvom Danu kruha i jedva čekamo idući.

Lana Đurković i Malena Hrustić

Komentari