Predstavili smo tenku gibanicu – kraljicu našega kraja

Krajem prošle školske godine pod mentorstvom profesorice Dijane Požgaj sudjelovali smo u natječaju Prokulture pod nazivom Kako su jeli naši stari. Iako nismo osvojili nagradu, nestrpljivo smo od početka školske godine očekivali kada će se na Hvaru održati predstavljanje projekata. Zbog epidemiološke situacije, ipak se sve održalo online. Uživali smo u ovome projektu i naši učenici će dobiti zahvalnice, a škola diplomu ,, Škola prijatelj baštine i turizma”

Skup „Suvremeni pristupi učenju i poučavanju: Dani poduzetnosti, kulturne baštine i turističke kulture“ i 14. Smotra turističke kulture 2021. „Kako su jeli naši stari; Gastronomska baština mog zavičaja” u organizaciji Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split su održani 24. studenog 2021. godine na mreži putem ZOOM aplikacije. Na skupu je bilo 234 sudionika.

U sklopu projekta izradili smo sljedeću ppt prezentaciju:

Tradicija tenke gibanice

O PROJEKTU

Prošle godine u Zmajčeku odlučili smo se posvetiti tradicijama našega kraja. Proučavajući razne aspekte njegove kulture i tradicije jedno vrijeme proveli smo proučavajući njegovu gastronomiju s naglaskom na jedan od omiljenih specijaliteta Zagrebačkog prigorja (sesvetsko područje), a to je tenka gibanica. I prijašnjih godina pri svakome obilježavanju svečanosti u našoj školi, na našem stolu uvijek se našla tenka gibanica te su naše vrijedne kuharice uvijek pripremale ovu omiljenu slasticu. I kum naše škole, gospodin Darko Židak poznati je slastičar našega kraja te nam je uvelike pomogao u našemu radu. Darko Židak vlasnik je slastičarnice Martina u centru Sesveta i predsjednik je Udruženja obrtnika Sesvete te strastveni čuvar tradicije tenke gibanice i trudi se prezentirati ju u svakoj prilici što široj publici. Što se tiče turističkog aspekta savjet nam je dao naš lokalni aktivist i član VGČ-a Sesvete, gospodin Ivan Dokša. Okosnica našeg projekta je intervju koji nam je dao gospodin Židak i koji je objavljen u našem školskom listu u studenom 2020. godine. Krajem školske godine snimili smo i videouradak u kojem naši novinari uče kako pripremiti tenku gibanicu.

U tome nam je uvelike pomogla kuharice naše škole – Mira Horvat. Tenka gibanica zaslužuje postati simbolom našega kraja. Drago nam je da postoje entuzijasti koji rade na brendiranju i promoviranju ove slastice. U sklopu manifestacija kao što su Vugrovečko Miholje te Dani sv. Petra i Pavla postoji potencijal da ova slastica postane sastavnim dijelom gastronomske ponude. Ona je već itekako prisutna na ovakvima događanjima zahvaljujući grupi entuzijasta, najčešće domaćih vrijednih gazdarica koje ih ispeku u svojim domovima i donesu na manifestaciju, ali ponudu bi svakako trebalo proširiti na razinu one gastronomskog događaja u Vrbovcu Kaj su jeli naši stari. Također kravajicu treba promovirati i u drugim krajevima naše domovine. Isto tako u naš kraj dolaze mnogobrojni planinari koji bi zasigurno bili oduševljeni da se zaslade njome popevši se na vrh Lipa, a i posjetitelji starih mlinova zasigurno bi bili oduševljeni njome.

S obzirom na to da u prigorskome i zagorskome dijelu Lijepe Naše postoje mnogi specijaliteti sličnih sastojaka potrebno je upoznati širu masu s činjenicom da zlevanka, strepa i kravaica (odnosno tenka gibanica) nisu jedno te isto. I mi kao najmlađi članovi našega društva želimo promovirati naše blago putem digitalnih medija. Drago nam je da je intervju koji je objavljen u našem listu pročitan skoro 2000 puta u ovih pola godine te je dijeljen na raznim drugim društvenim mrežama pa i na stranicama Udruženja obrtnika Sesvete. Nadamo se da će i film objavljen na YouTubeu škole postići isti učinak. Veseli nas da putem ovoga natječaja možemo prezentirati mali dio onoga što smo radili ove godine kako bismo što bolje upoznali druge, ali i sebe s ljepotama i blagom našega kraja jer smatramo da je upravo tenka gibanica jedan od najsjajnijih zlatnika u prigorskoj škrinjici etno blaga.

SUDIONICI PROJEKTA

U projektu su sudjelovali članovi novinarske družine digitalnog školskog lista Zmajček. Novinari tadašnjih šestih razreda osmislili su pitanja za intervju, a provele su ga učenice Gabi Pavlović te Lorena Jukić. Film o pripremi tenke gibanice snimili su učenici: Ivan Đuran, Gabi Pavlović i Dorotea Sudar, a montirala ga je bivša učenica 8. razreda Magdalena Denić. Učenici su sudjelovali u projektu uz mentorstvo prof. Dijane Požgaj, voditeljice novinarske skupine i prof. hrvatskoga i ukrajinskoga jezika. Uvelike su nam pomogli gospodin Darko Židak, naša kuharica Mira Horvat te gospodin Ivan Dokša.

Ivan Đuran

Komentari