Europski dan jezika u našoj školi

U našoj školi već svi znaju što je 26. rujna. Na svaki Europski dan jezika, sudjelujemo u mnogim projektima i dodatnim sadržajima. Ova godina nije bila iznimka, štoviše, imali smo jako puno sadržaja pripremljenih posebno za taj dan.

We think it’s beautiful
Naša škola sudjeluje u eTwinning projektu pod nazivom Card exchange. Tako su polaznici izvannastavne aktivnosti, STEAMy English, izradili dopisnice koje su slali u Francusku, Grčku, Španjolsku i druge zemlje. Na jednoj strani su napravili mali hrvatski rječnik, a na drugoj napisali male poruke. Prva pošiljka je već stigla, i to iz Francuske, a još ih se očekuje. Učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost pod imenom Dig IT? su radili tweetove na engleskom jeziku na način da su uzeli neku englesku riječ, rekli kako bi te rekli kajkavci našeg kraja i završili s “and I think that’s beautiful” i zaista, svi se slažemo da je to lijepo.
Travelling virtualy
Učenici dodatne nastave Engleskog jezika iz Vugrovca su Dan jezika obilježili na meni jako zanimljiv način. Odabrali su neku zemlju u svijetu, te napravili plan putovanja po toj državi.

Poruke mira

Učenici petog a i petog b razreda su uz rečenicu ,,Djeca žele mir!” na raznim europskim i azijskim jezicima pokazali svoju podršku ljudima Ukrajine, i mislim da se svi nadamo miru u razrušenoj zemlji. Učenici su crtali i zastave zemalja u kojima se ti jezici govore. Petaši su svoje poruke snimili i  spojili u video. Osmi razredi iz Kašine su također stali na stranu Ukrajine uz rečenice ,,Mi smo s vama!” i ,,Zaustavite rat u Ukrajini!” te ih naučili izgovarati na određenom jeziku. Svi ti jezici su poslije bili spojeni u jednu malu radijsku emisiju, punu poruka mira.
Nomen est omen
Na dodatnoj nastavi iz Njemačkog jezika, učenici su uzeli imena par profesora; istražili su podrijetla tih imena kao i njihova značenja. Rasporedili su ih u dvije skupine, obje sa dvije točke: podrijetlo i značenje. Jedna je skupina bila na hrvatskom, a druga, naravno, na njemačkom jeziku. Neka od imena koju su obradili bila su Ivana, Josipa, Danijela i mnoga druga.
Prigorsko-engleski rječnik
Na Novinarskoj smo radili igre u digitalnim alatima, u programu WordWall, te napravili dva rječnika. Jedan je slikovno-riječni; slika određenog predmeta i njezin kajkavski naziv, dok je drugi umjesto slika imao engleski prijevod.
 DSS – Europski dan jezika – Smotra primjera dobre prakse
28. rujna 2022. putem Zooma profesorice Nina Rezo, Marina Sertić i Dijana Požgaj prezentirale su primjere dobre prakse na državnom skupu. Tamo su prikazale što su s učenicima radile ove godine te presjek triju filmova iz prijašnjih godina. Prikazale su video o jezikolomkama na engleskom, njemačkom, hrvatskom, arapskom i ukrajinskom jeziku, video o znakovnom jeziku te prošlogodišnji u kojem smo snimili naše učitelje kako govore španjolski, a poznavanje španjolskog posljedica je gledanja meksičkih sapunica u mladosti. Za svoje predstavljanje dobile su sve pohvale, a sve je posebno nasmijao video o meksičkim sapunicama.

 

Gabi Pavlović

Komentari