Running Out of Time

Početkom ove školske godine članovi eko grupe uključili su se u međunarodni projekt Running Out of Time, (Vrijeme nam istječe). Cilj projekta je prenijeti klimatsku poruku mladih svjetskim čelnicima koji su se okupili na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, COP27 u Egipatskom Šarm el-Šeiku.

 

Kako obuzdati globalno zatopljenje

Na dvotjednoj konferenciji koja je otvorena 6. studenog 2022. sudjelovali su predstavnici iz oko 200 zemalja svijeta su raspravljali kako obuzdati globalno zagrijavanje i kako financirati popravak štete prouzročen klimatskim promjenama. Razgovarali su o tome kako pojačati aktivnosti da se globalno zagrijavanje ograniči na porast temperature od 1,5 Celzijevih stupnjeva, što je cilj Pariškog sporazuma iz 2015.
Predsjednik Vlade Plenković je za vrijeme boravka na konferenciji održao i niz bilateralnih razgovora o klimatskim promjenama, zelenoj tranziciji i drugim globalnim temama, te je sudjelovao na dva okrugla stola na teme “Sigurnost hrane” i “Ulaganje u budućnost energije – zeleni vodik”. U završnom obraćanju predsjednik Vlade Plenković najavio je osnivanje Nacionalnog centra za klimatsku i ekološku tranziciju kao „centar ekspertize“ za sve dionike.

Štafeta do Egipta

Nakon 40 dana, od 30. rujna do 8. studenog 2022., kroz 18 zemalja i 7767 kilometara, štafeta Running Out of Time stigla je do Sharm el-Sheikha u Egiptu.  Kroz Hrvatsku kao jednu od 34 etape, je prolazila 19. i 20. listopada, a trkačima su se pridružili učenici Kutine, Nove Gradiške, Britanska ambasada u Zagrebu, dok su mnogi drugi raznim ekološkim aktivnostima skretali pažnju na djelovanje svakog pojedinca protiv klimatskih promjena. Taj podvig je omogućen samo zahvaljujući podršci više od deset tisuća ljudi koji su trčali, biciklirali, planinarili, jedrili i slavili – svi su djelovali – kako bi štafeta stigla od Glasgowa, gdje održana zadnja Konferencija COP26, do Sharm el-Sheikha.
Kako nismo bili blizu rute prolaska štafete pratili su njen put na društvenim mrežama i aktivnosti škola uključenih u projekt. Sami smo osmislili dva loga i poslali ih organizatorima.

naš logo (drugi se nalazi na naslovnoj fotografiji)

Imamo u planu nove zanimljive aktivnosti, pratite i čitajte nas.

članovi Eko grupe iz Vugrovca

Komentari