Hoş geldiniz dragi prijatelji – doček prijatelja iz Turske

Jedva smo dočekali dan kada u našu školu trebaju doći naši prijatelji iz Turske. U ponedjeljak 21.11.2022 učenici i učiteljice iz Turske napokon su stigli. Napokon smo upoznali naše vršnjakinje Hatice i Bersu i još dvoje djece iz nižih razreda te učiteljice Elif i Sevilay.  Povodom njihova dolaska pripremili smo prigodni program na engleskome jeziku. Za prvi dan, kako bismo ih upoznali s našom državom, Prigorjem i našom kulturom priredili smo malu predstavu za njih. Prvo je ravnatelj održao svoj govor, nakon toga neki su učenici su pokazali svoje umijeće sviranja i odsvirali su par pjesama. Mi učenici iz osmih razreda i sedmih razreda preko prezentacije naučili smo ih malo o našemu kraju i o državi. Mi osmaši pričali smo o običajima našega kraja, našoj kulturi, našoj hrani i državi Hrvatskoj. Sedmaši su predstavili našu školu i školski sustav u Hrvatskoj, a učenici iz Vugrovca prezentirali su Hrvatsku i Zagreb. Nakon prezentacije nastupali su učenici nižih razreda i otpjevali su jednu pjesmu na engleskom. Cijeli program uveselila je i naša maskota – vrckavi Zmajček.

prezentacija prigorskih nošnji

Program se sastojao od sljedećih točaka:

  1. Ljudevit Novosel, gitara, Kapljice
  2. Pozdravni govor ravnatelja
  3. Croatia/Zagreb/Prigorje – prezentacije na engleskom jeziku
  4. Dečec i deklica – prigorska narodna nošnja
  5. Paola Greguranić, Ema Greguranić, Ena Kašnar – step dance
  6. Our school/Education in Croatia – prezentacije (Matej Džapo, Laura Rebrović, Tatjana Budek/Natali Paj, Bernarda Čigir, Sara Habek)
  7. Pavao Novosel, Klinček stoji pod oblokom, oboa; Nikol Salopek, Harry Potter theme song, violina; Ljudevit Novosel, Leptirova romansa, gitara
  8. Kad si sretan/If you’re happy – učenici voditelji (4. razred)

voditelji: Matej Habek, Stjepan Fluka, Andrej Jambrak, Mislav Petener, Viktoria Puzak, Matea Puzak, Filip Forko

 

Kada je predstava završila svi smo se zajedno upoznali, darovali poklone jedni drugima i fotografirali smo se. Malo smo se počastili i nakon toga odlučili smo našim novim prijateljima pokazati našu crkvu u Kašini.

ispred crkve u Kašini

Krenuli smo pješke do crkve. Kada smo došli tamo razgledavali smo crkvu, te smo ih učili malo o našoj vjeri. Poslušali smo jednu pjesmu na orguljama i krenuli nakon toga natrag prema školi. Na putu smo jednu profesoricu iz Turske učili brojeve na hrvatskom.

Gosti oduševljeni filcanjem

Kada smo došli u školu imali smo radionicu filcanja s profesoricom Adelom Barbić. Radili smo razne oblike i životinje uz pomoć filcanja. Jedna od učenica iz Vugrovca Zora napravili je lisicu. Bilo je jako impresivno budući da nitko od nas ostalih u radionici nije tako dobro to napravio.

na radionici filcanja

Za to vrijeme učiteljice Nina Rezo, Marina Sertić i Dijana Požgaj svojim kolegicama iz Turske prezentirale su što su naučile na edukaciji u Dublinu.

Kada je radionica filcanja završila, upoznali smo se malo bolje s Bersu i Hatice. Saznali smo dosta toga o Turskoj i školskom sustavu tamo. Saznali smo i malo o njihovim interesima i hobijima. Nakon toga svi smo se pozdravili i krenuli svojim putem doma. Kroz taj cijeli tjedan dok su oni bili ovdje imali smo i izlet u Zagrebu i razne druge radionice. Taj tjedan je bio vrlo zanimljivo iskustvo i puno smo toga naučili. Uskoro ćemo i mi posjetiti njih u Turskoj u prvome mjesecu.

Lana Đurković

Komentari