Božić u novoj školi

Ove godine naša škola održala je Božićnu priredbu u PŠ Vugrovec. Smatrali smo da je to prilika da svi učenici drugih škola, roditelji i svi drugi dragi gosti iskoriste tu priliku i posjete novootvorenu školu pa smo sve goste pozvali dva sata prije priredbe na Dane otvorenih vrata prilikom kojih su održane razne radionice, prezentacije i pub kviz. Sve se to odvilo  16.12., a u 18 sati održala se jedinstvena priredba za Božić čiji su organizatori bili razrednici četvrtih razreda svih naših četiriju škola. Zbog korone već dvije godine nismo imali božićne priredbe i zato smo se svi ove godine razveselili kada smo saznali da će biti božićne priredbe.  Kad su se svi roditelji i svi učenici smjestili u svoja mjesta, priredba je krenula. Za početak voditeljice Iva i Tena su nas upoznale s planom i programom i ravnatelj je održao svoj govor. Priredbu su otvorili Kim Tudek i Juraj Petir s recitacijom Božić ke negde koju je napisao naš vjeroučitelj Krunoslav Pavlic.

 

uvodnu recitaciju napisao je naš vjeroučitelj Krunoslav Pavlic

Nakon toga naši učenici su nam krenuli predstavljati što su pripremili za ovu priredbu. Na početku priredbe  zbor naše škole je otpjevao božićnu pjesmu pod ravnanjem prof. Ferlina.

zbor naše škole

Za 2. točku nastupili su učenici 3. razreda koje je vodila učiteljica Kristina Patačić i sve su nas rasplesali uz pjesmu ,,Za dobra stara vremena”.

rasplesane učenice podigle su atmosferu

Učenici 2. razreda glumili su i pričali su o tome što žele za Božić i saznali su pravi smisao Božića koji nije samo u poklonima. Njih je predvodila Davorka Arbutina.

iako nije bilo snijega, rekviziti su bile i saonice

Za 4. točku predstavili su nam se po prvi put naši novi đaci prvaci. Prvi po redu su bili 1.b razred pjesmom „Sretan Božić svakome“, potom 1.c Božićnim igrokazom i za kraj 1.d božićnom pjesmom „Faliz Navidad“. Njihove učiteljice su Dorotea Baričević, Bernardica Hvalec-Mihelić i Marija Ciković. Za 5. točku učenici 3.e razreda glumili su i predstavili nam uz pomoć pahuljice kako izgleda djed Božićnjak i nosi li zaista sve darove u vrećici. Igrokaz se zove ,,Pahuljasta priča”.Njihova – učiteljica je Snježana Prusec-Kovačić. Za 6. točku učenici iz Planine Donje su nam kroz pjesmu pokazali pravi smisao Božića. Dok su učenici 3.d razreda izvodili igrokaz “Božićni darovi” koji nas je podsjetio na dar ljubavi i radosti zajedništva. Njihove učiteljice zovu se Snježana Turajlić i Renata Žuljević. Za 7. točku učenici 3. b razreda s učiteljicom Jelenom Pašalić otpjevali su nam jednu od najpoznatijih popijevki Dočašća u Hrvatskoj. Pratio ih je učenik Pavao Novosel. Nakon najpoznatije pučke pjesme, Nikol Salopek odsvirala nam je najpoznatiju božićnu pjesmu ,,Zvončići”. Za 8. točku učiteljica Irena Đerđa sa svojim učenicima napravila je keksiće zvjezdice za cimetom. Za 9. točku odlučili smo malo pričati o zahvalnosti. Naime, povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje, učitelji i učenici su pozvani da svojim radovima sudjeluju na literarnom natječaju. O zahvalnosti najljepše radove na školskom literarnom natječaju napisali su Dominik Klarić, učenik 8.b razreda MŠ Kašina i Mia Mešnjak, učenica 5.c razreda PŠ Vugrovec. Kada su nam pokazali svoja razmišljanja o zahvalnosti dobili su svoje zaslužene diplome. Njih je pripremila knjižničarka Katarina Jukić. Za 10. točku i zadnju točku mali zbor uz pratnju učiteljice Laure Buntak i tamburaše izveli su nam pjesmu ,,Dvanajsta je sad vura”. Za kraj nastupao je KUD Dragutin Domjanić iz Vugrovca koji je izvodio ,,Dječje igre, plesove i tradicijske običaje” koje je vodila učiteljica Dorotea Budek. Nakon toga priredba je završila i svi su polako krenuli svojim domovima. Nakon dugo godina bez božićnih priredbi ovo je opet bilo jedno lijepo iskustvo. Nadamo se i priredbi i sljedeće godine za Božić.

Lana Đurković

RADIONICE POVODOM DANA OTVORENIH VRATA

Božićna priredba koja se je održavala u Vugrovcu, nije bila samo priredba nego ujedno i Dan otvorenih vrata i službeno otvorenje naše nove škole u Vugrovcu za sve one koji su imali želju obići našu novu školu.

Skeniraj i saznaj

U učionici engleskog jezika predstavili smo i naš eTwinning projekt Dig IT te Erasmus + projekt Get Updated with a Call. Na zidu učionice  reproducirali smo fotografije  nas i turskih učenika koji su boravili kod nas krajem studenog u sklopu mobilnosti učenika i učitelja, te su posjetitelji imali mogućnost skenirati QR kodove svojim pametnim uređajima i onda bi im se pokazalo što smo sve dosada napravili u tom projektu, te je učionica bila ukrašena Blackout poetry uradcima naših učenika kao i radovima u alatu Break your own news u kojima su učenici predstavili pozitivne vijesti koje nas okružuju.

pano s QR kodovima i prezentacija fotografija s mobilnosti

Božićni kolačići i zanimljivo istraživanje

U učionici Njemačkog jezika dočekala nas je prezentacija mnogih zanimljivih aktivnosti. Na plakatima su učenici predstavili istraživanje iz videa – slike intervjuiranih profesora, pitanja koja su im postavili, analizu ankete- grafikoni ručno nacrtani na milimetarskom papiru (Dodatna iz matematike) i grafikoni u Excelu napravljeni na Informatici, te slike učenika iz svakodnevnog života gdje susreću germanizme.. Zatim su se na projektoru puštali videa učenika koji su radili tradicionalne božićne kolačiće te video Sare i Tine, bio je i recept na plakatu na njemačkom i mogli su se i u učioni kušati kolačići..

U učionici se nalazio i kutak Mladih medijatora gdje su mladi medijatori uz pomoć plakata objašnjavali razliku govora žirafe i zmije te su ponudili gostima da iz kutijice s porukama izvuku papirić te ti- poruku uz pomoć koraka koji su prikazani na plakatu preoblikuju u ja- poruku. Zatim su uz pomoć plakata prikazali i osnovne ljudske potrebe, čije neispunjavanje često dovodi do sukoba, te je važno da ih osvijestimo, kako svoje tako i tuđe..

Zabavne igre i lutkice

U učionici Vjeronauka učenici i njihovi roditelji mogli su odigrati zanimljiv Kahoot kviz.

kviz iz Vjeronauka igrali su i mladi i oni malo stariji

Matematička radionica je imala zabavne igre te probleme koje su posjetitelji trebali riješiti. Također u matematičkoj radionici je bila izložena kolekcija anime likova od papira koji su toliko fascinantni da ne biste vjerovali. A o tome ćete moći ćutim nešto više u drugom članku.

posjetitelji su mogli kupiti božićne čestitke od poduzetnih prodavača

U ulaznom predvorju učenici su prodavali prekrasne božićne čestitke, a oni željni natjecanja mogli su se okušati u pravom pravcatom pub kvizu koji su za njih organizirali naši učitelji povijesti.

Dorotea Sudar

 

Komentari