STEM radionice 3D printanja i Astronomije

Povodom Dana škole održali smo i dvije zanimljive STEM radionice koje smo organizirali u sklopu projekta Budi Stemfluencer u kojem naša škola sudjeluje.

Promatranje Sunca

Prije priredbe za Dan škole otvorene su radionice, te je jedna od njih Radionica astronomije. Radionicu je vodio prof. Prugovečki. Poslije nogometnih utakmica profesor Kristijan Prugovečki postavio je teleskop te pozvao učenike na promatranje Sunca. Teleskop je bio postavljen u školskom dvorištu pored kipa Dječaka s knjigom. Oko teleskopa se okupilo mnogo učenika, a među njima sam bila i ja. Promatrajući Sunce, saznala sam kako ono zapravo ne sije žutu, već bijelu svjetlost.

3D printerom do malog psića

Još jedna od radionica bila je radionica 3D printanja. 3D printer nam je predstavila udruga Zelene i plave Sesvete pod sloganom STEM tehnologijama za budućnost Sesveta.

na radionici u organizaciji udruge Zelene i plave Sesvete

Pri posjetu radionici pitali smo člana Udruge na koji način radi 3D printer. Printer sadrži kotač koji polako vrti plastičnu žicu koja se na putu do površine na kojoj se printa topi. Tu otopljenu plastiku printer pomiče po površini koja je hladna kako bi se plastika mogla polako sušiti. Kvaliteta ovisi o brzini printera – ako printa brže, kvaliteta će biti lošija, a ako printa sporije, kvaliteta će biti bolja. Brzina printanja ovisi o veličini predmeta koji se printa, a u trenutku mojeg posjeta radionici printala se figurica psa kojoj je vrijeme printanja navodno bilo oko dva sata. Nakon nekoliko sati isprinatao se preslatki psić kojeg su članovi Udruge poklonili našem ravnatelju.

 

Malena Hrustić

Komentari