Super Mario i super igrice u osamdesetima

Većina ljudi misle da 80-ih uopće nije bilo igrica. Naravno, nije bilo igrica poput Fortnitea ili PUB-G-a, ali bilo je jednostavnih igara. Pa evo par igara koje su obasjale djetinjstvo naših roditelja.

Tetris je igrica koje je bila jako popularna, možda i najpopularnija 80-ih. Bila je to jednostavna igra u kojoj si morao različite oblike napravljene od kvadrata uklopiti jedne u druge. Bila je to igra koja je bila na platformama poput Gameboya. Ne čini mi se preprivlačno, ali definitivno bih je probao.

Duck  hunt bila je vrlo jednostavna igra u kojoj si morao upucati patku lovačkom puškom. Neki dan sam probao jednu kopiju i igrica zahtijeva puno preciznosti i strpljenja. Preporučujem za igrati kada ti je dosadno.

Pac-Man je igrica za koju smo svi čuli. Žuti krug koji pokušava pojesti jaja dok pokušava izbjeći neprijatelje. Na Googleu još ima jedna verzija, ali stari Pac-Man je bio, po mom mišljenju, najbolji.

Današnje igre sve imaju super grafiku, realistične su i jako su različite od prijašnjih igara. Jedna od igara iz 80-ih je Super Mario. Ta igra je bila jedna od najboljih u to vrijeme. Ona je bila platformska igra koju je stvorio jedna od većih tvrtka Nintendo. Radnja se događala u Kraljevstvu Gljiva i s Mariom je najčešće bio njegov brat Luigi i drugi likovi.  Danas ima jako puno igara u kojima je Mario glavni lik, a prva igra koja je izašla zvala se Super Mario Bros. Super Mario je platformska igra s 8 svjetova, a svaki svijet je sve teži i teži. U igri se može igrati i kao Mario i kao Luigi. Na kraju svakog svijeta zadnja radnja se odigrava u dvorcu, a ostale na velikoj visini ili na normalnoj visini. U igri neprijatelji su bili svakakva bića koji su bili kontrolirani od računala, to jest kretale su se same bez da si ih ti kontrolirao. To su bili kornjače (Koopa Troopa), gljive (Goomba), biljke mesožderke (Piranha Plant), i skakajuće biljke (Cheep-cheep). Na putu je postavljeno nekoliko kovanica i cigla koje su u zraku. Ponekad su umjesto cigla blokovi na kojima je nacrtan upitnik (?). Upitnik je značio da ti da neke pover upove koji te ojačaju i još dobiješ nekakve moći kao što je gljiva koja poveća i pojača Super Maria. Super Mario je bila jedna od najpopularnijih igara 20 stoljeća sa više od milijun igrača. Super Mario je tako dobar da sada ima i svoj film Super Mario Bros. Film je jako popularan no ja ga još nisam pogledao.

Fran Kolenković i Matija Mađer

Komentari