Rizi bizi na top listi iz osamdesetih spizi

Hrana u 80-ima se dosta razlikovala od one danas. Na primjer, tada se jela hladetina, svježa jaja sa šećerom, kriške kruha sa svinjskom masti i malo crvene paprike.

Što je za objed?

Francuski krumpir i varivo od poriluka je ipak nešto što se i danas zadržalo na meniju mnogih kućanstava. Jako su bile popularne i krpice sa zeljem. Tada su se  jele i jetrice na saft sa žgancima što danas vjerojatno nitko ne bi ni jeo (mislim na našu generaciju). U Jugoslaviji su se jeli ćevapi, kobasice, burek, ajvar, sarme. To se sve klasika čija se popularnost neće nikada smanjiti. Isto tako, bile su popularne i pizze, a hamburgeri su se jeli na drugim mjestima jer tada nije bilo McDonald’sa. Sirotinjska, ali zdrava jela su bila crveni luk, mljevena paprika, kajmak. Jedan od najčešćih ručkova bilo je pohano meso i rizi bizi. Popularan je bio i restani krumpir.

 

restani krumpir paše i uz buncek i uz krvavice

Za neke svečanije prilike obavezno se jeo odojak s mladim lukom i francuska salata. Jele su se i musake i francuski krumpir – varijanta s jajima i prešanom šunkom.

Gablec u školi

U školi se jelo griz s kakaom, piroška sa sirom, kuhani puding u šalici, Cao-Cao, sendvič od tirolske salame, kruh s paštetom… Dosta od toga se i danas jede u školi.

Princeze, mačke, lambada i ostali deserti

Što se tiče deserata druge stvari su bile popularne. Princes krafne bile su hit na svakoj zabavi. Jele su se i na primjer karuzo kocke i crna torta, a u slastičarnicama su se često naručivale kremšnite i šaumpite. Banane su se motale u roladu u takozvane mačje oči. Fanta je bila u lambada kolaču, a postojao je i Coca Cola kolač. Uz to se obavezno pio gusti sa šlagom. Pića u 80-ima su bila Pipi, Cockta, Nara, Pašareta, Traubisoda, Cedevita, Capri Sun. Dosta toga se pije i danas.

mačje oči

 

Žvake, sladoledi i ostale delicije

Popularne žvake u 80-ima su bile Čunga Lunga žvake, Huba Buba žvake. To se i dan danas može kupiti i žvakati. Tad su se puno više jeli i domaći kompoti – to je voće koje se treba kuhati, pri kraju treba dodati šećer i kad je skuhano dodati i vanilin šećer. Zatim ga je za kraj bilo potrebno dobro ohladiti. Tada se jeo i Eurokrem isto kao i danas, iako je danas popularnija Nutela. Na rođendanima su bili popularni mali sendviči na francuskom kruhu ili čak na Vic krekerima. Popularni sladioedi bili su Ledolina, Silk Milk, Njofra, Snjeguljica i drugi. Djeca su jela čokoladice Životinjsko carstvo jer su skupljala sličice kako bi popunila album sa sličicama i tada osvojila veliki paket slatkiša.

Lucija Đurković

Komentari