Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!

Početkom ove godine Ministarstvo poljoprivrede je uputilo Javni poziv osnovnim i srednjim školama u svrhu podizanja svijesti i informiranosti potrošača o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane da se prijave sa svojim radovima koji će biti prikazani na edukativnoj Izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane.
Na satu eko grupe izabrali smo temu „Upotrijebiti do“ –  „Najbolje upotrijebiti do“ – razlike, jednu od ponuđenih sedam tema u Javnom Pozivu te još u travnju opisali što ćemo napraviti i kako ćemo opisati zadanu temu. Izabrani smo među 7 osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, i to kao drugi po broju osvojenih bodova, koje su dobile priliku predstaviti svoje radove na izložbi u rujnu u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci. Vrijedno samo radili, čak i tijekom ljetnih praznika, i pripremali postere za izložbu. Cijelo to vrijeme naš rad pomno su pratile i kontrolirale Više savjetnice iz Ministarstva poljoprivrede.
Cilj nam je bio naglasiti razliku između “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do” jer zbog neznanja ljudi dosta griješe pa bacaju hranu, ali i novac. Ako na deklaraciji piše „najbolje upotrijebiti do“ hrana je sigurna i upotrebljiva i nakon napisanog datuma, iako može izgubiti na kvaliteti, boji, hrskavosti i sl.. Isto tako mora se paziti na deklaraciju „upotrijebiti do“  jer takva hrana je kvarljiva i mora se upotrijebiti baš do toga datuma, to su npr.  svježe meso, mlijeko. To smo vrlo zorno prikazali posterom na koji smo lijepili deklaracije s proizvoda koje smo skupljali u našim kućanstvima.
Postoje namirnice koje se mogu neograničeno dugo koristiti ako se pravilno skladište, to su: med, sol, šećer, riža te smo i njih opisali na jednom od postera.
Izradili smo i poster u kojem smo opisali načine konzerviranja hrane kojima se može produljiti rok trajanja.
Originalan je poster s porukama o hrani koje smo ilustrirali slikama generiranim u aplikaciji umjetne inteligencije. Jedna od poruka je: „Ne bacaj hranu sa stola, osmisli jela nova!“

predstavljanje plakata u Nacionalnoj knjižnici

Proveli smo i anketu koliko učenici, učitelji i roditelji znaju o rokovima trajanja hrane, a rezultate ankete smo prikazali na još jednom posteru. Rezultati su pokazali da većina ispitanika pazi na rokove trajanja, ali nisu baš informirani kako hrani produljiti rok trajanja.
Osim postera iz kojih se moglo učiti osmislili smo i tri igre na magnetnim i bijelim pločama. U igri Memory otkrivanjem magnetskih polja i uparivanjem pojmova kao npr. riža i žižak koji  skraćuje rok trajanja riže, pokušali na zanimljiv način potaknuti posjetitelje da se prisjete što su naučili iz naših postera.
U igri asocijacija otkrivanjem pojmova u stupcima igrači odgonetavaju konačni pojam, opet vezan za rokove trajanja, npr. deklaracija.
Zanimljiva je bila i igra rebusa u kojoj su igrači mogli rješenje pisati po bijeloj ploči.
Kako bi naši radovi izgledali profesionalno zaslužna je tvrtka Pozor i gospođa Sonja Grubišić Grozdek koji su grafički oblikovali naše ideje i tiskali postere i ploče.
Izložba je održana 28. rujna 2023. u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci (NSB) u Zagrebu.
Otvorenju izložbe bila je prisutna i ministrica poljoprivrede Marija Vučković  koja je istaknula da je veseli podatak da se nalazimo među državama članicama EU sa najmanje bačene hrane po glavi stanovnika.
Ovogodišnji izlagači osim nas, su bili učenici i njihovi mentori iz: Tehničke škole Zagreb, VI. Osnovne škole Varaždin, Ekonomske i trgovačke škole iz Čakovca,  Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova, Industrijsko – obrtničke škole Nova Gradiška i Srednje škole Ivana Lucića – Trogir.
Zajedno s našom mentoricom Đurđicom Culjak ponosno smo prezentirali naše postere koji su bili vrlo zanimljivi posjetiteljima izložbe, posebno naše igre asocijacije, memory i rebusi. Izložbu je organizirano posjetilo preko 700 učenika osnovnih i srednjih škola.
Zahvaljujemo na pomoći i suradnji svim članovima Eko grupe koji su sudjelovali u provođenju ovog projekta jer bez njih ne bi uspjeli izraditi svih devet postera. Drago nam je da smo imali priliku obići najveću knjižnicu u Hrvatskoj i baš u njoj predstaviti našu školu i rad eko grupe i ponosni smo što smo bili zapaženi i pohvaljeni.

Mia Mešnjak i Noa Cvetković

Komentari