Sunčan dan u Botaničkom vrtu

U sklopu projekta „Budi STEMfluencer“ učenici 3. i 4. razreda PŠ Prekvršje i učenici viših razreda PŠ Vugrovec koji su članovi eko grupe, krajem listopada posjetili su Botanički vrt u Zagrebu. U pratnji su bilje učiteljice Snježana Prusec-Kovačić, Nataša Jurišić i Đurđica Culjak. U vrtu su nas dočekali vodiči, studenti biologije na PMF-u koji su nam za početak ispričali neke činjenice o samom vrtu.
Botanički vrt je ustanova u kojoj se nalaze žive biljke, služi znanstvenim istraživanjima, očuvanju biološke raznolikosti, obrazovanju učenika i studenata, a dostupna je svakom zainteresiranom pojedincu. Vrt je osnovan davne 1889. godine, danas zauzima površinu od 47 hektara i u njemu je zasađeno oko 5000 biljaka, organiziranih u skupine, zbirke za koje se brinu botaničari (voditelji). Neke zbirke koje smo vidjeli su: jednoljetnice, iridarij, proljetnice, papratnjače, Hrvatski endemi, ljekovite biljke, trajnice i druge.
Dio vrta uređen je u francuskom, a dio u engleskom stilu. U vrtu postoje i staklenici koji se trenutno obnavljaju te ih zato nismo mogli posjetiti. Novitet je Mali vrt uređen u japanskom stilu povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske. Uređen je minimalistički i simbolički u skladu s japanskom kulturom.
Najzanimljivije su bile  dvije biljke. Velebitska degenija je endemska i strogo  zaštićena vrsta. Nalazila se na kovanici od 50 lipa.

Australski stribor je jedna od najstarijih i najrjeđih živućih vrsta, a pronađen je 1994. oko 200 km zapadno od Sydneyja u nacionalnom parku Wollemi za kojeg se do tada mislilo da je izumro. Nazivaju ga „zeleni dinosaur“. Zasađen je u vrtu i nalazi se u kavezu kako bi se zimi mogao zaštiti a tako je još zanimljiviji.
Posjet Botaničkom vrtu bio je jako zanimljiv, dan je bio topao i sunčan, a puno smo toga i naučili. Na kraju su neki od nas kupili biljke o kojima ćemo nastaviti brinuti.

Hana Hlišč

Komentari