Padeži na predsjedničkim izborima

Donosimo vam izbor od četiri iznimno aktualne i duhovite priče koje su nastale kao „posljedica“ učenja o padežima, a u vrijeme izbornih kampanja. Zadatak je za domaću zadaću svojim razrednim kolegama – a na veselje svoje predmetne učiteljice Renate Budak Lovrić – osmislio učenik 5. d razrednoga odjela PŠ Vugrovec Gabriel Marjanović na satu Hrvatskoga jezika. Gabriel je i ponosni član Literarne skupine „Nomen est omen“ PŠ Vugrovec koju također vodi profesorica Renata Budak Lovrić.

 

Borba za predsjednika (autor: Matteo Iattoni, 5. d)

 

Nominativ pita: „Tko, što se bori za predsjednika?“ Genitiv proziva: „Koga, čega nema na izboru?“

A nema Lokativa na prozivci. Lokativ zatim dolazi, pa zapitkuje: „O komu, o čemu se govori bez mene?“ Akuzativ se javlja: „Koga, što ja to vidim!?“ Ni Instrumental nije prisutan jer nije imao s kim, a ni čime doći na sastanak. Dativ je najglasniji: „Komu, čemu ću dati svoj glas kad kampanja nije bila kvalitetna?“ Akuzativ vuče svoje korijene iz latinskoga (accusare = ‘optužiti’) te optužuje Dativ za laži. Ipak, glasovima većine na izborima pobjeđuje Nominativ, i preuzima mjesto predsjednika. Na vlasti njemu nema tko?/što? davati savjete – jer on sve najbolje zna!

Instrumental je dobio mjesto tajnika – iako nije ni bio prisutan sastanku. Njegov slogan je uvijek „S kim, (s) čim ću se boriti?!“ – bitno da država napreduje.

 

 

Na izborima (autor: Gabriel Marjanović, 5. d)

 

Imenice i prijedlozi uđu u period izbora novoga predsjednika. Kao i obično, jedini kandidati bili su padeži.

Padeži su se u tu svrhu i grupirali:

  1. skupina: Nominativ i Akuzativ
  2. skupina: Dativ i Lokativ
  3. skupina: Vokativ i Instrumental

I tako je bilo, sve dok Instrumental nije promijenio listu i izbacio prvu i drugu grupu kandidata. A bio je to vedar i sunčan dan… Na drugome televizijskom kanalu „Sučeljavanje predsjedničkih kandidata“ ili „Kako imenice lažu“, Instrumental i Vokativ primijetiše da nema Genitiva! U tu svrhu Instrumental održi obraćanje javnosti:

  • Genitiv je izbačen s popisa kandidata! Zašto, pitate se?! Razlog potražite u prve dvije skupine kandidata! To su budući tirani! A Genitiv je naš kandidat – on je dio nas! Stoga ove izborne godine učinite razliku: neka posljednji budu prvi! Mi, 3. skupina, vladat ćemo po volji naroda! Ako treba, ginut ćemo za puk!

I tako bude. Glasačko tijelo izabere Instrumentala za predsjednika.

I doista, bude on dobar i nesebičan predsjednik. Instrumental, Vokativ i Genitiv za svoga mandata zaustave mnoge sukobe i ratove. Ali četiri godine prođoše začas, i na vlast se vrati prva skupina. I sve se vrati na staro: država je, opet,  „koruptirala“.

 

 

Tko će biti predsjednik? (Tea Dujmić, 5. d)

 

  • Ja!
  • Ne, ja! – začulo se kroz otvoren prozor iza ugla. Bili su to Nominativ i Genitiv.
  • Hej, dečki, što se događa? – poviču Dativ i Lokativ ulazeći u prostoriju.
  • Ma ništa – odgovore Nominativ i Genitiv uglas – svađamo se tko će biti novi predsjednik.
  • E nećete, ja ću! – odnekud se javi Akuzativ.
  • A da glasamo? – dobaci Vokativ.
  • Može! – svi se slože.
  • Jedino je pravilo da nema davanja glasa samome sebi – zaprijeti Nominativ.

Padeži su u glasovima bili podjednaki: svaki je dobio po jedan glas.

  • Imam ideju! Pozovimo Instrumentala, tako će bar netko dobiti prednost – dobaci netko.

Instrumental donese pobjedu Vokativu. Međutim, Dativ i Lokativ su se žalili na rezultat izbora jer su bili zavidni. Izjavili su da je Vokativ glasovao sam za sebe. Izbori su ponovljeni, no rezultat je bio identičan: opet je pobijedio Vokativ.

  • Oj! Ej! – uskliknuo je od sreće.

Predsjednikovao je on tako četiri godine. Bio je sjajan predsjednik, ne previše strog. No došlo je vrijeme novih izbora. Na ovima pobijedi Genitiv.

  • Ha, ha! Koga, čega nema? Nema Vokativa! – pobjedonosno se hvalio Genitiv.

Vokativ se rastužio, a ni ostalim padežima nije bilo pravo. Kad su vidjeli kako se prema Vokativu odnosi, pošli su ga tješiti. Nakon nekoga je vremena i sam Genitiv shvatio da je pretjerao pa mu se otišao ispričati, a čak mu je ponudio i mjesto predsjednika. Vokativ se na to oraspoložio:

  • Možemo li dijeliti vlast? – upita Vokativ Genitiva.
  • Pa, naravno! – složi se Genitiv na veselje ostalih padeža.

 

I tako su Genitiv i Vokativ dijelili vlast do idućih izbora.

 

Izbori (autor: Hana Hlišć, 5. d)

 

Sukobili se padeži tko će od njih postati novi predsjednik. Svi htjedoše glasati sami za sebe.

Pritom je Nominativ obećavao da neće biti previše strog, ali će svi padeži morati koristiti jedino pitanja Tko? Što? Čim je to izrekao, Akuzativ se povukao iz utrke za predsjednika i izjavio da će on glasati za Nominativa. Nato se i Dativ oglasio protestirajući kakva su to pravila, i zašto se ne bi svi služili njegovim padežnim pitanjima. S time se odmah složio Lokativ te izjavio da i on izlazi iz utrke – jer će glasati za Dativa. Odmah se zatim pobune i Genitiv i Instrumental: oni bi pak nametali svoja padežna pitanja. I svi se lijepo posvađaju. Uto Instrumental donese spasonosno rješenje: svaki dan će padeži koristiti po jedno padežno pitanje – tako će se vidjeti tko je od padeža najbolji kandidat. Nakon cijeloga tjedna svi jednoglasno odluče da je najbolji bio – Nominativ. Rekoše da su njegova padežna pitanja padeži koristili više dana u tjednu pa im se učinilo najpoštenije izabrati baš njega za predsjednika. Međutim, Nominativ je tad počeo inzistirati da predsjednik postane Akuzativ – jer ga je otpočetka podržavao.

I, što mislite, što se dogodilo? I svi se – opet – lijepo posvađaju.

Komentari