Prosinačka čarolija napokon je stigla, a s njom i potraga za savršenim napitkom koji će vas ugrijati i uvesti u blagdansko veselje. Zaboravite na klasičnu kavu i vruću čokoladu. Jedna od boja koja nas asocira na Božić je svakako zelena, a ima li što zelenije i popularnije od matcha praha? Pripremite sastojke i uživajte.
Oreo matcha latte
Tko ne voli Oreo kekse? Mi ga još nismo upoznale. Ako ih želite probati u malo neobičnijoj kombinaciji, probajte ih popiti zajedno s matcha latteom.
Recept:
za Oreo sloj
- 4 Oreo keksa, grubo zdrobljena (plus dodatni za ukras)
- malo mlijeka (oko 30 ml)
za Matcha sloj:
- 2 žličice matcha praha
- 80 do 100 ml tople vode (oko 80 °C)
- 1 šalica (oko 200 ml) mlijeka (zobeno, obično ili po želji)
- sirup ili zaslađivač po ukusu (opcionalno)
za ukras:
- biljno ili obično vrhnje (šlag)
- dodatne Oreo mrvice ili cijeli keks
- jestivi božićni ukrasi
Postupak:
Pripremite matcha bazu: prosijte matcha prah u malu zdjelicu ili šalicu. Dodajte toplu vodu (ne kipuću) i miješajte energičnim cik-cak pokretima pomoću mutilice dok se matcha potpuno ne otopi i ne stvori se lagana pjenica. Ostavite sa strane da se malo ohladi ako radite ledenu verziju. Pripremite Oreo sloj. U visokoj čaši zdrobite 4 Oreo keksa i dodajte malo mlijeka. Pomiješajte dok ne dobijete gustu pastu ili kašu. Žlicom razmažite ovu smjesu po stijenkama čaše za bolji izgled. Složite latte. Dodajte ledene kocke u čašu (ako radite ledenu verziju). Ulijte preostalo mlijeko preko Oreo smjese. Ako želite slađi napitak, sada možete dodati malo sirupa po želji. Na kraju lagano prelijte ohlađenu matcha bazu preko mlijeka. Trebali bi se stvoriti lijepi slojevi. Zatim ukrasite svoj čarobni napitak. Na vrh stavite sloj vrhnja i ukrasite s još zdrobljenih Oreo keksa ili jednim cijelim keksom. Prije ispijanja, promiješajte sastojke i uživajte u svakom zalogaju komadića keksa.
Ovaj napitak je jednostavan za pripremu, a kombinacija okusa savršena je za blagdansko opuštanje.

Snickerdoodle božićni matcha latte
Ovaj Snickerdoodle božićni matcha latte kombinira zemljane note matche s toplim, utješnim okusima cimeta, vanilije i smeđeg šećera, stvarajući savršen blagdanski napitak.
Sastojci:
- 2 čajne žličice matcha praha
- 1/4 šalice (oko 60 ml) vruće vode (ne kipuće, oko 80°C)
- 3/4 šalice (oko 180 ml) mlijeka
- 1 žlica smeđeg šećera (ili javorovog sirupa/meda po ukusu)
- 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta
- 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića (opcionalno, za intenzivniji božićni okus)
- prstohvat vanilije u prahu ili 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije (opcionalno)
- dodatni cimet za posipanje (opcionalno)
Postupak:
Pripremite smjesu začina i šećera: U šalicu ili visoku čašu dodajte smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić (ako koristite). Promiješajte i ostavite sa strane. Pripremite matchu: u maloj posudi ili zdjelici za matchu, prosijte matcha prah kako biste izbjegli grudice. Dodajte vruću vodu (oko 80°C). Umiješajte matchu koristeći mali ručni pjenjač, energično miješajte u pokretima u obliku slova “W” ili “Z” dok se matcha potpuno ne otopi i ne stvori se lagana pjenica na površini (oko 10-15 sekundi). Ulijte pripremljenu matchu u šalicu sa smjesom smeđeg šećera i začina te dobro promiješajte da se sjedini. Zagrijte i zapjenite mlijeko: Zagrijte mlijeko. Koristite ručni pjenjač da zapjenite mlijeko dok ne postane kremasto. Ulijte zapjenjeno mlijeko u šalicu s matcha smjesom. Po želji, posipajte s malo dodatnog cimeta na vrh. Poslužite odmah i uživajte u toplom, blagdanskom napitku!
Uz ove napitke možete ispeći i matcha keksiće prema ovom jednostavnom receptu.
MATCHA KEKSI
- 1 šalica maslaca, narezanog na male komadiće
- 2 1/2 žlice kvalitetnog matcha zelenog čaja u prahu (vidi napomenu)
- 1/2 šalice kristal šećera
- 2 1/4 šalice glatkog brašna
- prstohvat soli
Postupak:
U velikoj zdjeli miksajte maslac, matcha prah i šećer dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta. U drugoj, manjoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte otprilike polovicu mješavine brašna u matcha smjesu i miksajte na maloj brzini. Postupno dodajte preostalo brašno, miješajući samo dok se sastojci ne sjedine. Smjesa bi trebala izgledati mrvičasto, ali kad je stisnete među prstima, treba se povezati. Skupite tijesto u jednu veliku kuglu. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1,25 cm između dva lista papira za pečenje. Uklonite gornji list papira.
Modlicom izrežite što više kolačića i posložite ih na limove za pečenje, ostavljajući razmak od oko 2,5 cm. Ponovno zamijesite preostalo tijesto, razvaljajte ga i ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve tijesto. Po želji ukrasite mrvicama/ukrasima.
Zagrijte pećnicu na 165 °C. Pecite oko 15–17 minuta, odnosno dok kolačići ne postanu suhi i čvrsti na dodir, a rubovi tek lagano ne porumene. Prirodno su zeleni zbog matcha praha i možete ih izrezivati u bilo koji oblik. Mi vam predlažemo da ih napravite u obliku božićnih drvaca – blagdanski su i odlični za poklanjanje.
Nadam se da vam se svidjelo. Sretni blagdani!
- slike su generirane u alatu Craiyon
Sara Đurić i Monika Dokša