Arapski svijet

Zemlje Bliskog istoka povezuju zajednički jezik, kultura i običaji. Kako bismo bolje upoznali ovu predivnu kulturu, naš profesor Prugovečki za vas je pripremio kratak pregled činjenica o arapskome svijetu.

GEOGRAFIJA :

Arapski svijet obuhvaća prostor u Africi i Aziji od Indijskog do Atlantskog oceana. Na sjeveru mu je granica Sredozemno more.

Obuhvaća više od 20 zemalja sa oko 425 000 000 stanovnika. Broj stanovnika se ubrzano povećava, a više od polovice stanovnika je mlađe od 25 godina.

Arapskih država ima 22 ,to  su Alžir, Bahrain, Komorski otoci, Džibuti, Egipat, Irak, Jemen, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Maroko, Mauritanija, Oman, Katar, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i od svih još nepriznanta Palestina.

Arapima se smatraju stanovnici arapskog prostora koje povezuju zajednički jezik, kultura, običaji i povijest.

Većina Arapa su bijele rase i islamske vjere. Prevladavaju mediteranska (uz Sredozemno more) i suha klima (pustinjska i stepska). Suše su česte te je vegetacija prilagođena podneblju s malo vode.

POVIJEST

Kao što i samo ime kaže, Arapi su potekli s Arapskog poluotoka. Živjeli su od trgovine i stočarstva (nomadskog). Bili su organizirani u plemena i često su ratovali zbog mjesta sa vodom ili travom za ispašu stoke. Ujedinila ih je zajednička vjera (islam) u 7.st. i od tada je krenulo njihovo nezaustavljivo širenje. U vrlo kratkom vremenu zauzeli su velike dijelove Azije, sjever Afrike I dio Europe (Pirenejski poluotok, današnji prostor Španjolske I Portugala). Arapi su puno pažnje posvećivali medicini, matematici, geografiji i astronomiji te su na vrhuncu moći bili puno razvijeniji I tolerantniji od europskih zemalja. Dinastijske razmirice I na kraju Turci Osmanlije uzrokovale su slom arapske države.

ARAPSKI SVIJET DANAS

Nažalost, poznatiji nam je po brojnim ratovima i stradanjima nego po svojim znamenitostima. Zadnji nemiri posljedica su svrgavanja (ili pokušaja svrgavanja) diktarorskih režima (Irak, Egipat, Libija, Sirija…) koji su bili posljedica tzv. Arapskog proljeća. Diktatori su većinom zbačeni, no sukobi  i ratna razaranja traju i danas (Libija, Sirija). Kao posljedica tih zbivanja i loših životnih uvjeta u Europu je dolazilo i još dolazi veliki broj migranata. Trenutno najveća stradanja se događaju na jugozapadu Arapskog poluotoka u državi Jemen.

Dugotrajni sukobi su vezani i uz netrpeljivost Arapa i Židova (Izraela).

JESTE LI ZNALI DA:

  • U Saudijskoj Arabiji žene ne smiju same šetati ulicama ili voziti automobile?
  • Da je po marokanskom gradu Casablanci nazvan i poznati film, a prema gradu je ime dobila i naša poznata atletičarka Blanka Vlašić?
  • Da se u Maroku u gradu Marakešu usprkos suhoj klimi nalazi jedan od najpoznatijih vrtova svijeta?

  • Da su arapski brojevi zapravo indijski brojevi sa kojima su Arapi upoznali Europljane, prethodno im dodavši nulu?
  • Da se u Meki nalazi Crni kamen u građevini Kabi? Dužnost svakog muslimana je barem jednom u životu posjetiti Kabu

  • Da su Arapi i kršćani vodili brojne ratove od kojih su najpoznatiji križarski? Križarske vojske ponekad su prolazile i kroz naše krajeve te su uz njih vezane brojne legende (smrt kralja Zvonimira, pogrešna veza s križarima) i događaji (Andrija 2. Arpadović).
  • Da su arapski konji među najcjenjenjenijim konjima na svijetu?

  • Da su kava i čaj omiljena pića Arapa u svakoj prigodi?

  • Da je Jeruzalem, sveti grad Židova i kršćana isto tako i treći po važnosti sveti grad muslimana? U njemu se nalazi i jedna od najpoznatijih džamija, Al-Aqsa

POZNATI ARAPI

 

Keanu Reeves – popularni glumac koji je slavu stekao u mega hitovima kao što su Brzina i Matrix rođen je u Bejrutu.

 

Selma Hayek je napola libanonskog podrijetla, iako je svi percipiraju kao Meksikanku.

Massari – popularni kanadski pjevač libanonskog podrijetla u svojim pjesmama kombinira melodije Bliskog istoka sa zapadnom kulturom. Brand New Day i Bad Girl, neke su od njegovirh popularnih pjesama.

 

Rami Malek – Egipćanin koji je glumio u Robotu.

Ghassan Massoud – svoje hoolywoodske uloge ostvario je u filmovima Pirati s Kariba i Exodus.

Terry Hatcher iz Kućanica je napola Sirijka

Biološki otac Stevea Jobsa je bio Sirijac (kasnije je usvojen).

 Shakirin otac iz Libanona.

Amal Clooney – supruga Georgea Clooneyja je iz Bejruta… Predivna Arapkinja uspjela je „ukrotiti“ vječnog neženju.

Zinedine Zidane – poznati francuski nogometaš alžirskog je podrijetla. Nakon uspješne nogometne karijere, postao je 2016. službeni trener Real Madrida.

Kristijan Prugovečki

 

Komentari