Školski volonteri

Naša škola jedna je od 36 škola koje su se odazvale na na javni poziv za sudjelovanje u projektu “Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa“. Na našu veliku sreću projekt koji su osmislile učiteljice Kristina Sajković, Anita Jeren i Snježana Prusec Kovačić jedan je od onih koji su odabrani te će biti realiziran. Cilj projekta Školski volonteri koji će se provoditi s učenicima naše škole je razvijanje empatije i brige prema umirovljenicima, učenicima s teškoćama u učenju, bolesnima, djeci bez roditeljske skrbi, osobama s posebnim potrebama, uređivanje okoliša škole i poticanje učenika ciljanim i planiranim aktivnostima na konkretno djelovanje i volonterski angažman. Odlučili smo popričati s voditeljicom projekta učiteljicom Snježanom Prusec Kovačić.

Učiteljice Sajković i Prusec Kovačić na edukaciji u Mariji Bistrici

Je li vam ovo prvi put da volontirate s razredom?

Ne, ovo mi nije prvi put. Ja sam kroz godine volontirala , a da to nisam niti znala. Na primjer, ja i moji učenici smo uređivali školu i sakupljali smeće ispred škole. Nismo niti znali da volontiramo!

Kako je vaš razred reagirao na taj projekt i sudjeluju li svi učenici?

Moj razred je jako dobro reagirao na ovaj projekt. Zaista su se razveselili. Sudjelovat će svi učenici, a u suradnji s još nekim učiteljicama, u ovom projektu će sudjelovati i učenici viših razreda.

Kada će se odvijati volontiranje i koliko dugo će trajati?

Volontiranje se odvija tijekom cijele godine. Ovaj volonterski projekt sastavljen je od manjih akcija. Npr. za Božić ćemo raditi čestitke i pokloniti ih Domu za starije i nemoćne Mihela, bojat ćemo pisanice, u proljeće ćemo saditi cvijeće oko škole… Tako da će se volontiranje odvijati tijekom cijele školske godine.

Možete li nam ukratko ispričati o tom projektu?

Kao što sam rekla, ovaj projekt je sastavljen od manjih akcija. Neke od aktivnosti su izrada čestitki, uređivanje škole. U suradnji s razrednicama osmih razreda, osmaši će jednom tjedno dolaziti u naš razred, te će pomagati djeci kojoj lošije ide matematika, hrvatski ili priroda…Također će nam u ovom projektu pomagati i neki šestaši. Sve u svemu, ovo će biti jedan jako zanimljiv projekt.

Kako se učenici moraju pripremiti za volontiranje(neka posebna odjeća,obuća,potrebni materijali…)?

Učenici se ne trebaju posebno pripremati za volontiranje. Kada budemo uređivali čestitke za Božić, trebat će im škare i ljepilo. Kada budemo sadili cvijeće oko škole, trebaju se prigodno obući za taj posao i tako dalje.

Što vas je potaknulo da održite ovaj projekt?

Vidjela sam takve stvari u drugim školama i učinilo mi se zanimljivo. Profesorica Kristina Sajković i ja smo odlučile voditi ovaj projekt u našoj školi.

 

Što biste Vi željeli popraviti u školi?

Nama u školi definitivno treba prostora, to je nešto najpotrebnije trenutačno. Zatim dolaze ove tehničke stvari: projektori, pametne ploče… Također,  školsko okruženje bi se trebalo popraviti, no,nažalost nemamo dovoljno sredstava za ove projekte.

Kad smo već kod ulaganja u obrazovanje, mislite li da će uniforme išta promijeniti u našoj školi?

Mislim da uniforme neće promjeniti ništa u našoj školi zato što u našoj školi dosad još nije bilo takvih problema te nam uniforme zapravo nisu toliko potrebne.

Mislite li da bi bilo najbolje da učinite školu mjestom za zabavu,kako učenici žele,ili ozbiljnom i mjestom za učenje?

Ja sam definitivno onaj učitelj koji misli da bi škola trebala biti mjesto za zabavu, odnosno, za zabavno učenje. Mislim da bi kad bi učionice bile malo veselije i učenje bi bilo lakše.

Martina Baltić

Komentari