Braillovo srce

Jeste li za kino? Mi jesmo! Četvrti razred se zaputio sa svojim učiteljicama, u srijedu 12. prosinca, u kino pogledati film „Brailleovo srce“.

Da bismo shvatili naslov filma, potrebno je znati što je Brailloevo pismo. Naime, osobe koje su slabovidne ili slijepe jedino mogu čitati pomoću Brailleovoga pisma. Slova ovoga pisma nisu kao slova na koja smo mi navikli čitajući, nego se svaki znak sastoji od kombinacije točaka koje su raspoređene na šest mjesta. Sad kada znamo o tom pismu, lako je zaključiti da je tema filma vezana za osobu koja je slabovidna ili slijepa.

 

Djevojčica Marie je izvrsna učenica, no u posljednje vrijeme joj muku zadaje bolest zbog koje polagano gubi vid. Zbog toga što ne vidi najbolje, njezina strast prema sviranju čela će možda biti ugašena, a i odlazak u školu joj više neće biti jednostavan kao dosad. Da bi roditelje i prijatelje iz razreda držala u uvjerenju da i dalje dobro vidi, sprijatelji se s dječakom Victorom. Njih dvoje postaju izvrstan tim jer si međusobno pomažu, a budući da su stalno zajedno – rađa se prva ljubav!
Nakon što je film završio, učenici su imali priliku postaviti pitanja vezana, ali i izreći svoje kritike. Film je bio u nekim trenucima vrlo zabavan, a u nekim trenucima poučan i tužan. Bez obzira na sami završetak koji se može protumačiti na više načina, bitno je naglasiti da nas priča Marie i Victora uči toleranciji i međusobnom pomaganju.
U galeriji fotografija možete vidjeti naše uzbuđenje i zabavu! 

knjižničarka Ana

Komentari