Puding od piletine

Tavuk göğsü vrlo je popularan desert u Turskoj.

Istražujući tursku kuhinju naišla sam na recept koji je vrlo zanimljiv. Zanimljiv je zato što se radi o desertu koji u sebi sadrži piletinu i rižu. Tavuk  göğsü turski je recept za puding s rižom. Vrlo se lako priprema i ne treba vam puno vremena da ga napravite.

SASTOJCI

100 grama maslaca
malo ulja
1 šalica riže
1 žlica gustina
1 šalica šećera
1 vanilin šećer
1 l mlijeka
100 grama pilećih prsa
cimet

 

PRIPREMA

Kuhajte pileća prsa dok ne postanu jako mekana. Izrežite ih na tanke komade, a zatim ih trljajte rukama dok se ne pretvore u fine niti. Isperite ih u toploj vodi 3-4 puta mijenjajući vodu svaki put, a zatim ih osušite. Ulijte mlijeko, šećer i sol u lonac i pustite da se šećer otopi. Pomiješajte brašno i gustin u  zasebnoj posudi. Polako dodajte malo mlijeka i promiješajte da biste dobili glatku smjesu. Ulijte smjesu u lonac i promiješajte dok se ne počne zgušnjavati. Uzeti 4-5 žlice pudinga i pomiješati ga s pilećim nitima, promiješati vilicom i staviti smjesu natrag u puding. Kuhati na laganoj vatri i stalno miješati dok se ne zgusne. Kada je puding spreman sipati ga u posudu za pečenje (2-3 cm duboko) koji se može odmah staviti u hladnjaku ili kratko u pećnicu. Ispeći ga nakratko i ostaviti u hladnjaku 2-3 sata. Izrežite ga u pravokutnike i zamotajte ga u tanke role s pečenom stranom prema gore. Na kraju pospite malo cimeta

Pronašla sam podatak da je najbolje meso svježe zaklanog pijetla.

Postoji  legenda o tom jelu koja govori da je sultan navečer želio jesti nešto slatko, a jedino što se nalazilo u kuhinji bilo je pileće meso i riža. Kuharice su to iskoristile i napravile ovaj puding i nije ispalo loše!

Helena Sajković

Komentari