Meteorologija je i nama jasna!

Jučer je u našoj školi bilo zanimljivo. Naime, dana 19. ožujka 2019.  u matičnoj i područnim školama smo imali goste. Održana je Mala meteorološka radionica za 4. razred s ciljem ostvarivanja pozitivnoga stava prema meteorologiji koju je organizirao Institut za popularizaciju znanosti u sklopu kojeg je djecu posjetio i meteorolog RTL-a Nikola Vikić-Topić.

radionica u Vugrovcu

Naši gosti Krešimir Čanić i Nikola Vikić Topić su, u sklopu projekta RADAR, objasnili na zanimljiv i poučan način meteorološke pojave te ekološke probleme kojima smo okruženi danas. Da bi naši učenici što bolje naučili prezentirano, pokuse su izvodili samostalno uz nadzor voditelja.

izvođenje pokusa u Prekvršju

Upravo su na ovaj način učili s razumijevanjem, a naučeno će zasigurno neke motivirati da se u budućnosti možda i ozbiljnije počnu baviti meteorologijom.
Svako je odjeljenje na dar dobilo i nekoliko primjeraka knjige „Mali meteorolog“ koju možete posuditi u našoj knjižnici.

knjige koje smo dobili na dar

Gabrijela Kranjčec Lajh

Radionicu u Kašini posjetio je naš novinar Marko Vuger te vam i on u nastavku donosi svoje dojmove:

 

Moj vlastiti dojam o ovoj radionici jest da mi se svidjela, iz više razloga.

radionica u Kašini

Prvi razlog je da djeca se mogu zanimati za nešto kao što je meteorologija. Također sam ja nešto i naučio zajedno s djecom, eksperimenti su mi bili posebno zanimljivi i jednostavni. Dovoljno jednostavni da zadive djecu te dobi. Drugi razlog je da sam zahvaljujući Nikoli saznao koliko PMF traje, što mi je jako važno jer planiram studirati kemiju. Treći razlog je da su djeca imala i praktični rad. Naime, radili su vjetrokaz. Većina djece je sve napravila pod kutom od 90 stupnjeva što me jako razveselilo. Djeca su i zadivljeno gledala pokus imitiranja tornada, koji sam ja u slobodno vrijeme proučavao kada sam bio mali. Inače mi se svidjelo i bilo mi je drago vidjeti kako su djeca nešto naučila i koristila svoje glave jer nam treba pametnih ljudi koji će voditi ovu generaciju u bolju, blisku budućnost.

Marko Vuger

A dojmove je s nama podijelila i jedna sudionica

MALA METEOROLOŠKA RADIONICA

Prošli utorak, 4.c i moj razred (4.d) sudjelovali su u zanimljivoj radionici u sklopu projekta RADAR. Spojili smo stolove i podijelili se u četiri grupe. Izvodili smo jednostavne pokuse zajedno dolazeći do cilja. Nabrajali smo meteorološke pojave; kišu, snijeg, buru, tuču, susnježicu, uragan, maglu, tornado… A neke od tih pojava smo kroz pokuse i stvorili u malom.
Prvi pokus je bio “tornado”. Svaka grupa je dobila dvije boce na čijim su čepovima bile probušene simetrične rupe. Uz dvije boce dobili smo jednu krpu i dva komada ljepljive nepropusne trake. U jednoj boci je bila voda, a druga je bila prazna. Trebalo je boce spojiti tako da rupe budu točno jedna na drugoj. Zatim smo to zalijepili, pritom pazeći da rupe ostanu preklopljene. Izrada je bila gotova. Ostalo nam se još iskušati u izvođenju tornada. Bocu je trebalo primiti za spoj na čepovima, okrenuti tako da boca s vodom dospije gore – i zavrtiti. Zapravo, naš tornado je više izgledao poput vira. Bilo je zanimljivo i zabavno! Drugi pokus je bilo stvaranje magle. Ovaj pokus nismo izvodili mi, ali smo bili vjerna publika. Naučili smo koji su uvjeti potrebni za nastajanje magle – oblaka. Naši gosti, meteorolozi napomenuli su nam da je magla najopasnija meteorološka pojava. Zbog koje je vidljivost u prometu znatno smanjena te se često događaju nesreće. Zadnji pokus je svatko radio sam za sebe. Svatko je dobio slamčicu, olovku s gumicom, kvadratni kartončić i škare. Slamčicu i kartončić smo izrezali i spojili prema uputama. Kad smo sve spojili dobili smo vjetrulju.
Mislim da se puno djece, koja skoro da nisu ni znala za meteorologiju, sada zanima za nju.

Izvještaj sastavila: Vilena Vojnić, 4.d

 

 

 

Komentari