Romeo Buntecchi i Julija Bucoletti na Bučijadi

Prošlog vikenda u Ivanić Gradu održana je 15. po redu popularna manifestacija Bučijada. Povodom tog događaja porazgovarali smo s prof. Željanom Fabijanić, učiteljicom informatike u našoj školi. Ona je naime jedna od autorica instalacije od buča koja je bila izložena na izložbi Buča kao inspiracija, a zove se Teatar Bučograd.

učiteljica Željana kraj maštovitog Teatra Bučograd

Što za Vas kao jednu Ivanićgrađanku znači Bučijada?

Bučijada je definitivno najveći događaj u mom gradu. Lijepo je čuti na radiju ili vidjeti na televiziji vijesti o Bučijadi, a isto tako me veseli u gradu vidjeti puno turista. Poseban je doživljaj tjedan prije, kada se cijeli grad priprema, gotovo svaki kutak je ukrašen bučama, izlozi, ugostiteljski objekti, parkovi, škole i vrtići pa čak i privatna dvorišta.

Saznali smo da ste jedna od autorica zanimljive instalacije na izložbi Buča kao inspiracija. Možete li nam reći nešto više o samoj instalaciji Teatar Bučograd? Kako ste došli na ideju, što ona predstavlja te koliko truda ste uložili u njezinu izradu?

Izložba se provodi unazad nekoliko godina, i svaki puta se divim kreacijama od buča, pa sam se ove godine, s još dvije prijateljice odlučila prijaviti za sudjelovanje. S obzirom da sudjelujemo prvi puta, a ni jedna od nas nije profesionalna umjetnica, odlučile smo se za nešto konkretno, što će ljudima biti poznato i zanimljivo. Naša instalacija je prikaz predstave Romeo i Julija, u našoj predstavi to su Romeo Buntecchi i Julija Bucoletti. Također, ovom instalacijom želimo potaknuti ljude da se odmaknu od mobitela, računala, televizije te da češće idu u kazalište. Izrada je trajala oko dva tjedna, kada su napravljeni osnovni dijelovi i konstrukcija, a zatim je slijedilo šivanje zavjesa, odjeće, priprema buča i oslikavanje platna. Na dan otvorenja sve se sklapalo na mjestu izložbe. Nije bilo lako, ali bilo je zanimljivo.

Je li pobjednika birao žiri ili su pobjedu donijeli lajkovi na Facebook stranici manifestacije? Kako ste prošli na natjecanju i jeste li zadovoljni uspjehom?

Jednog pobjednika bira stručni žiri, a jednog proglašava publika svojim lajkovima na Facebook stranici manifestacije. Pobjedu žirija nismo osvojile, a po glasovima publike osvojile smo treće mjesto od ukupno osam instalacija. Zadovoljne smo uspjehom i već imamo ideje za sljedeću godinu pa pozivamo i vas da nas posjetite.

Romeo Buntecchi i Julija Bucoletti

Osim ove zanimljive izložbe što je Bučijada još ponudila brojnim posjetiteljima?

Osnovna svrha Bučijade je prodajni sajam i promocija bučinog ulja, zatim ostalih proizvoda od buča, pa tako npr. možete naći sve vrste kolača od buča (meni su najzanimljivije kremšnite i baklava), pekmez, naravno bučnice, sok pa čak i pivo od buče. Zatim je tu veliki sajam eko-etno proizvoda, izložba gljiva, izložba malih životinja, kulturno-zabavni program na pozornici i razni drugi događaji. Za najmlađe se održavaju razne kreativne radionice, kazališne predstave, vožnja kočijom, Bučko-vlakić, igra u slami, a restorani u gradu i okolici pripremaju najfinije delicije od buča.

 

Magdalena Denić

Komentari