Božićne priredbe u Kašini i Vugrovcu

I ove godine, kao i svake protekle, naši učenici matične škole i svih područnih škola ukrasili su škole i učionice povodom blagdana. Hodnik škole u Vugrovcu bio je ukrašen crtežima viših i nižih razreda, jaslicama ( koje je složio učitelj Vlado Kašnar), te s nekoliko bijelih i zelenih borova ukrašena ručno izrađenim ukrasima. Prostor škole bio je ukrašen mnogobrojnim učeničkim i učiteljskim radovima (poput kuća prekrivenih snijegom te velikih krila), također je bio zalijepljen prigodni čestitarski natpis: „Sretan Božić i blagoslovljena nova godina.“ Učenici su sa svojim učiteljima svaki na svoj način ukrašavali i učionice. Bilo je tu raznih domišljatih ideja – učenici su zalijepili lampice u obliku bora, realizirana je slična ideja s borom od ukrasnih lanaca s kuglicama, bor iscrtan na platnu i ukrašen kuglicama, razni izrezani ukrasi u obliku pahuljica, izrezani borići u staklenkama i još mnogo drugih ideja. I u Kašini su hodnici i učionice prigodno uređeni, a kao eko škola, ove godine odlučili smo se samo na bor od recikliranih materijala.

Povodom toga bile su održane i dvije prigodne priredbe u Kašini te Vugrovcu.

Priredba u Kašini

Došlo je još jednom najljepše doba godine, a s njim i Božićna priredba.
Božićna priredba u Kašini počela je jednog hladnog poslijepodneva. Bio je to četvrtak, 19. 12. 2019. Bilo nam je čudno da je već stigla zadnja priredba u 2019. godini. Svi smo zbog toga bili i uzbuđeni. I tako čekajući i čekajući dočekali smo te prve riječi voditeljica. Voditeljice su nas sve pozdravile, rekle par uvodnih riječi i priredba je mogla početi. Na početku smo čuli par riječi ravnatelja. Bile su srdačne i lijepo nas uvele u priredbu. Zatim je slijedila ekipa zboraša, u kojoj smo također bile i mi. Pjevali smo pjesmu Radujte se narodi što smo glasnije mogli i sudeći po aplauzu na kraju mogle smo zaključiti da nismo bili tako loši.

zboraši pod ravnanjem prof. Ferlina

Zatim je uslijedila točka 4. razreda pod imenom Isus s interneta. Nakon te poučne točke slijedila je točka Patuljci Djeda Mraza koju su izveli rasplesani prvašići iz 1. a razreda. Nakon nje, stigli su nam učenici 3. a razreda koji su nam izveli točku pod imenom Nevolje jedne princeze koja je bila jako zanimljiva. Zatim je uslijedila najslađa točka priredbe. Bili su to naši ovogodišnji prvašići koju su nam otpjevali i otplesali pjesmu Padaj, padaj snježiću i možemo reći da su nam svima otopili srca.

debi prvašića

Onda je na pozornicu došla Ema Vrbanić koja je odglumila točku Dudek i glumila je čak 3 uloge odjedanput.

Dudekica

Nasmijala je publiku i za njom su došli učenici 4.b razreda i oni su imali pjesmu Zima, zima neš’ ne štima. Nakon tih točaka stigli su nam učenici Glazbene škole Zlatka Grgoševića. Prvo je nastupio Ljudevit Novosel s gitarom, zatim Nikola Brusek s trubom i najmlađi svirač Lukas Šebek s flautom. Svi su oni bili odlični, ali nas je najviše iznenadila naša, sad već i ne tako nova glavna urednica Zmajčeka, a ujedno i glazbenica, Magdalena Denić. Mislim da nije samo nas iznenadila kada je netom prije nego što je trebala zasvirati upalila crvene lampice koje su bile na njenom violončelu. U pratnji glazbe klavira s laptopa zasvirala je pjesmu Jingle Bell Rock koju je s lakoćom odsvirala.

naša sjajna Megi sjajno svira na lampicama obasjanom violončelu

Zatim smo velikim pljeskom podržali naše malce iz nižih razreda koji su priredbu završili pjesmom Sretan Božić svakome koji je razveselio sve ljude u dvorani. Tijekom pjesme na pozornicu je došlo puno drugih učenika nižih razreda, a ono što nas je sve jako iznenadilo kada su na pozornicu došli i profesori te su držeći znak na kojem je pisalo Sretan Božić svakome također zapjevali. Ta je točka bila jako zabavna, ali i nekima jako smiješna. Tako je došao i kraj ove zabavne priredbe koju su uz pomoć drugih članova kolektiva organizirale učiteljice četvrtih razreda; Ksenija Kovačić i Antonija Josipović.

Dobro, možda nije bio kraj baš za sve…

Stolci vraćeni u učionice strpljivo čekaju pluseve iz Geografije

Naime, prije svake priredbe vrijedne ruke učenika viših razreda pomažu donijeti stolce iz učionica u dvoranu, no sve te stolce, stolove, strunjače i poneki stol kasnije treba vratiti u učionice. Ove priredbe nije bilo puno zainteresiranih za nošenje svega toga natrag u učionice, tako da smo se nas dvije te novinarke Magdalena Denić i Elena Tašev dobrovoljno prijavile za taj posao. Moramo priznati da je to potrajalo, ali profesor Damir Obad nam je također pomogao oko stolaca. Bilo nam je jako zabavno, a i ponuđena su nam dva plusa iz Geografije, kako je to rekao profesor Kristijan Prugovečki, iako nismo sigurne je li to bila samo šala, mi smo samo još više zapele za naš posao. Prvo su na red došli stolci, zatim stolovi i jedna klupa i na kraju strunjače. Sve smo radile zajedno i tako je vrijeme jednostavno proletjelo. Kada smo završile, uzele smo svoje stvari i krenule kući.
Sve je to bilo jako zabavno, a sada nam je za kraj preostalo samo zaželjeti sretan i blagoslovljen Božić i Novu godinu.

Lucija Palikuća i Ema Palikuća

Žive jaslice u Vugrovcu

Priredba u Vugrovcu održala se u s početkom u 18:00 sati. Program za priredbu su osmislili učenici svih razreda sa svojim učiteljima. Tijek programa, pripreme te uređenje dvorane vodile su učiteljice 4. razreda – Kristina Patačić i Snježana Prusec-Kovačić. U dvorani su složile jaslice (uz pomoć roditelja) te osmislile prigodan program. Priredbu je otvorio zbor s prigodnim božićnim pjesmama pod vodstvom prof. glazbene kulture, Stanislava Ferlina. Nakon zbora slijedili su 4. razredi s izvedbom živih jaslica. Kostime su izrađivali kod kuće. Bili su tu Marija i Josip, sveta tri kralja, pastiri, dva anđela te pripovjedač.

žive jaslice

Istu izvedbu živih jaslica su izveli nekoliko dana kasnije na prvopričesničkom programu prije male polnoćke. U priredbi su sudjelovali svi, pa čak i oni najmlađi, učenici 1. d razreda izveli su recitaciju Isusu za rođendan pod vodstvom prof. Snježane Fišter, u igrokazu su prikazali i izrecitirali što bi oni poklonili Isusu. „Najmlađi su oni u školi, ali Isusu sve bi dali.“ Bila je to samo jedna rečenica iz njihovog igrokaza. Oni bi Isusu poklonili plišanog medvjedića, osmijeh, molitvenik, lutku, autiće, vrpcu ali i knjige svoje da ih riješi teške đačke brige. Učenici 1. c razreda pod vodstvom prof. Bernardice Hvalec Mihelić izveli su igrokaz Maca Papučarica i pokazali nam svima što se dogodi kad ne pazimo na svoje stvari, konkretno papučice, a što kad smo dobri. Bilo je tu i pjesme i plesa. Pjesmu Rudolf crvenog nosa izveli su učenici 2. c pod vodstvom učiteljice Gabrijele Kranjčec Lajh. Bio je tu i igrokaz Dva anđela u kojem su učenice, polaznice dramske skupine pod vodstvom knjižničarke Ane Novotny prikazale razgovor između dva anđela iz dvaju različitih svjetova, jedan iz daleke prošlosti, a jedan iz našeg svijeta punog tehnologije.

dva anđela

U svijet plesa uveli su nas učenici 3. c pod vodstvom učiteljice Vesne Hinkelman. Učenici 1. i 2. razreda, pod vodstvom učiteljica Marije i Anite udružili su snage i otpjevali božićnu pjesmu. Nakon pjesme ponovno smo se vratili u svijet plesa. Djevojke iz 4. i 8. razreda pod vodstvom prof. Kristine Patačić izvode koreografiju na pjesmu Love me like you do. U sklopu priredbe i ravnatelj je održao prigodan govor. Uz priredbu je bila organizirana i prigodna prodaja božićnih ukrasa koje su izradili učenici, te njihovi roditelji i učitelji, a također su se prodavale fritule i kuhano vino.

Ana Tomašek

 

Komentari