12. Festival prava djece

Na satu hrvatskog jezika 6. b razreda gledali smo filmove u sklopu 12. Festivala prava djece čije su se projekcije ove godine održavale online. Neki od filmova koje smo pogledali bili su: Vrijeme je stalo, Vjerujem i ne vjerujem, Naš online život, Perfect i Just  beacuse. Filmovi su imali zvučni opis i titlove što znači da su svi sadržaji prilagođeni osobama sa senzornim oštećenjima. Od svih navedenih  filmova, Just beacuse  jedini je animirani film koji smo pogledali.

uživali smo gledajući filmove

Svaki film nosi važnu pouku, npr. „Ljutnju moramo kontrolirati u određenim situacijama i svoje probleme je bolje dijeliti s nekom nama dragom osobom.“ Većinu razreda dojmio se film Perfect, dok nas je film Vjerujem i ne vjerujem dobro nas nasmijao zbog dječje iskrenosti, a nama Prigorcima posebno je bio simpatičan međimurski dijalekt u filmu Vrijeme je stalo. Pozadinska glazba filma Vjerujem i ne vjerujem je neke učenike natjerala na ples!

Nakon projekcije filma Perfect razgovarali smo o tome kako mediji utječu doživljaj ideala ljepote i stvaranje slike o sebi te kako su prikaz ideala ljepote u medijima i poremećaji u prehrani povezani. Zaključili smo da ne trebamo težiti savršenstvu i da nisu mediji ti koji odlučuju što je lijepo. Just because animirani je film koji nas je podsjetio kako sukobe treba rješavati nenasilno, a Naš online život podsjetio nas je na brojne opasnosti koje vrebaju na nas u bespućima interneta.

 

Bili smo jako zadivljeni kako su naši vršnjaci snimili tako zanimljive teme s aktualnim temama.

To je bilo zabavno i jako poučno. Možda i 6.b napravi neki sličan poučni film.

 

Magdalena Mamić i Mihaela Pavlović

Komentari