Posljednji pozdrav profesoru Paščenku

Sve nas je pogodila vijest da nas je u 71. godini iznenada napustio veliki Čovjek i Profesor, moj profesor Paščenko. Posljednji ispraćaj održan je 18. svibnja 2021. godine. Dr. sc. Paščenko dugogodišnji je profesor na Ukrajinistici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, diplomat, znanstvenik, autor i urednik brojnih publikacija. Kao njegova bivša studentica primila sam tu vijest s velikom tugom. Kako i ne bih…. Ta on je jedan od onih koji je u meni ostavio neizbrisiv trag i veliku ljubav prema Ukrajini koju sada kada sam ja učitelj pokušavam prenijeti svojim učenicima. Prof. Paščenko bio je naš suradnik u Zmajčeku i često nam je davao intervjue, držao predavanja i uvijek je bio tu kad god je nekoga od novinara zanimala tema vezana uz Ukrajinu. Jedan od zadnjih tekstova na kojima smo s njime surađivali bio je tekst o katastrofi u Černobilu. Prije Zmajčeka krenuli smo s digitalnim listom Zvon i tek nakon jedne godine postojanja profesor je našem tadašnjem glavnome uredniku dao intervju o vrlo malo poznatoj, a važnoj temi… Naime profesor nam je ispričao sve o Gladomoru – genocidu nad ukrajinskim narodom te je taj tekst proglašen jednim od najboljih tekstova na državnom LiDraNu te godine.

Učenici koji su pohađali izvannastavnu aktivnost Upoznavanje ukrajinskog jezika i kulture imali su tu čast da ih profesor Paščenko ugosti na Filozofskome fakultetu gdje im je održao predavanje o Glibivci –  selu u kojem su naši domobrani iz 1. svjetskog rata pronašli svoj vječni počinak. Profesor je otkrio  kako je očito da se na tom području oko sela Glibivke odigrala i znamenita bitka kod Bistrice Lesne koju opisuje Miroslav Krleža. I o tome smo pisali u našem Zvonu.

Profesor je uvijek bio inspiracija i neiscrpan izvor motivacije i ideja kako za nas studente, tako i kasnije. I nakon završetka studija rado sam sudjelovala u prevođenju raznih publikacija i pisanju recenzija. Bez njega ne bih imala toliko prilika. Najviše sam ponosna na prijevod romana Slatka Darica.

roman suvremene ukrajinske autorice

Zadnji projekt na kojem smo surađivali bio je zbornik radova o Grkokatoličkoj crkvi.

Uvijek ću pamtiti njegova inspirativna predavanja i pokretačku snagu. Ostavio je neizbrisiv trag u srcima svih koji su ga poznavali.

. A pamtit će ga i moji Zmajčeki.

Hvala Vam profesore na svemu!

 

Vaša studentica

 

Dijana Požgaj

Komentari