Afrički jež u Prigorju

Na Satu razrednika 7. a razreda učenici su trebali predstaviti svoje kućne ljubimce i u tu svrhu izraditi ppt prezentacije s njihovim fotografijama. Uglavnom su svi predstavljali pse, neki mačke, a upoznali smo i jednoga ježa. Evo, što sam ispričala svojim prijateljima iz razreda o svojem afričkom ježu.

Sva djeca žele imati kućne ljubimce, ali nažalost nekima roditelji ne dopuštaju. Ja imam tu sreću da cijeli svoj život imam svog kućnog ljubimca. Trenutno imam šest pasa i jednog afričkog ježa. Afrički ježevi mogu biti crni, smeđi ili bijeli. Žive od 8 do 10 godina te vole biti van kaveza.

Moja Jožica

Jožica u svojoj nastambi

Mnogo ljudi misli da su ježeve bodlje uvijek šiljaste, ali zapravo kada se sprijatelje s vama počinju spuštati bodlje te one postaju mekane. Ježevi se rađaju bez bodlji te ih u leglu može biti 3 do 5. Na trbuhu imaju vrlo mekanu dlaku te se vole maziti. Jožica trenutno ima jednu godinu. U početku je bila sva crna i smeđa, a sada kao da je postala albino jež. Spava cijeli dan i budi se tek oko 22 h. Za to vrijeme baca hranu iz zdjelice, kupa se u svom bazenu i penje po rešetkama kaveza. Prvi dan kad je došla mislila sam kako će to biti tih kućni ljubimac, ali istina je daleko od toga. Prva noć bila je sve samo ne onako kako sam mislila da će biti. Probudila se u 2 ujutro i počela grebati, penjati se po kavezu i ispuštati zvukove. Došla sam vidjeti što se dešava, a ona je počela režati na mene. Zaboravila sam napisati da moja mama nije htjela imati ježa jer ima prijateljicu koja također ima ježa i kaže da smrdi. Nakon glasne noći probudila sam se i htjela pogledala što radi, no nje nije bilo u kavezu. Otrčala sam do mame u kuhinju te sam vidjela mamu kako se igra sa njom. Jako sam se razveselila. Moja mama ju je toliko zavoljela da je čak i rekla da želi da imamo još jednog ježa pa da se mogu družiti.

Ako se odlučite za afričkog ježa…

Ukoliko se i vi odlučite za afričkog ježa morate misliti o sljedećem: nokte im je potrebno rezati dosta često jer vrlo brzo rastu,  u kavezu trebaju imati svoj ,,brlog”  u kojem će spavati, barem jednom mjesečno ih je potrebno okupati, jedu mačju hranu, jaaako su glasni po noći… Moj jež voli biti na leđima jer joj paše kad ju mazimo po trbuhu. Ukoliko se odlučite za afričkog ježa kao kućnog ljubimca nećete pogriješiti jer su jako zabavni i nisu zahtjevni.

 

Savjeti za brigu o ježevima:

jedu  raznoliko lisnato bilje, voće i korijenje te crviće, larve, gliste i neke insekte

aktivni su većinom u sumrak i zoru

afrički jež dug je 16-20 cm te im  masa nije nije veća od 500 g

ne hibernira ( ukoliko hibernira može uginuti )

ježevima u prirodi možete pomoći zimi ako im ostavite vani mačju hranu

 

Lucija Hrgetić

Komentari