Školski muzej u našoj školi

U Matičnoj školi Kašina u trećim razredima 9. svibnja 2022. održane su dvije radionice Školskog muzeja pod nazivom Ženski ručni rad – vezenje križićima, a radionice je vodila Ivana Dumbović Žužić, viša kustosica, pedagoginja uz asistenciju svoje pripravnice. Učenici su uživali u ručnom radu i tijekom radionica nastali su prekrasni radovi za uspomenu.

 

srce nastalo križnim vezenjem

Krasopis i slikovnice

Učenici PŠ Prekvršje prije proljetnih praznika također su imali priliku sudjelovati u radionicama Školskoga muzeja koje je provela pedagoginja Ivana Dumbović Žužić. Tri razreda odlučila su se za krasopis, dok su dva razreda imala priliku izrađivati slikovnice. Učenici su stekli nove vještine i pritom se zabavili.

krasopis je vještina za koju je potrebno puno koncentracije

Zidna početnica učiteljice Vikice

vrtićanci proučavaju izložbu

U prostorijama naše područne škole u Prekvršju do proljetnih praznika postavljena je mobilna izložba Školskog muzeja u kojoj je predstavljena početnica učiteljice Viktorije Potočnjak.

Izložbom je prikazana Zidna početnica učiteljice Viktorije Potočnjak koja se čuva u Zbirci nastavnih sredstava i pomagala Hrvatskoga školskog muzeja. Početnica je nastala tijekom školske godine 1956./57. u II. osnovnoj školi u Draškovićevoj ulici u Zagrebu. Opremljena je slikama iz dječjeg života, a uz slikovne prikaze nalazi se i tekst u pjesmi ili prozi pisan jednostavnom formom. Izložbom su prikazani i zanimljivi detalji iz života učiteljice Potočnjak. Za svoj rad dobila je brojna odlikovanja, nagrade i priznanja.

Izložba je izvrsna nadogradnja i pomoć prilikom učenja gradiva prvog razreda osnovne škole (učenje slova), ali je zanimljiva i poučna i za starije učenike.

Kristina Gverić, prof.

viša kustosica

Područnu školu Prekvršje posjetili su vrlo uvaženi gosti – budući prvašići i njihove odgojiteljice Područnoga vrtića Prekvršje, tete Vlatka i Biba. Mali radoznalci su razgledali sve prostorije naše male škole i prilikom posjeta i oni su pogledali izložbu Zidna početnica učiteljice Vikice Hrvatskoga školskoga muzeja.

Dorotea Sudar

Komentari