Čari Slovenije – zmajski grad i dom bebe zmajčeka

Nakon dugih mjeseci bez ikakvih terenskih nastava, učenici osmih razreda konačno su krenuli na izlet, i to već rano ujutro u četvrtak 17. studenog. U već pola šest smo bili na putu za Sloveniju. U autobusu smo uglavnom bili mirni i još smo uvijek napola spavali. Na granici nismo imali nikakvih problema, pa smo već oko osam sati bili na odmorištu. Tamo smo mogli pojesti doručak i malo protegnuti noge tako da smo već za nekih pola sata bili natrag na cesti.

U carstvu čovječje ribice

Nakon sveukupnih 2 i pol, 3 sata stigli smo na naše prvo odredište. To je bila Postojnska jama. Nakon našeg dolaska tamo, imali smo nekih pola sata do rezerviranog termina koje smo uglavnom proveli šetanjem okolo i posjećivanjem suvenirnica. Tamo je bilo jako puno predivnih kristala i sigurna sam da su mnogi od nas tamo uživali. I konačno smo ušli u jamu. Moram priznati, na početku me bilo malo strah jer sam sjedila na rubu, ali je sve bilo u redu. Na početku smo mogli vidjeti divne čari prirode, u ,,prostoriji” nalik na veliku dvoranu.
prirodne divote Postojnske jame

Na stropu su visjeli predivni lusteri te je izgledalo kao iz bajke. Nakon toga smo se još malo vozili vlakićem, pa smo jedan dio hodali. S nama je bila voditeljica, i ispričala nam je dosta toga. Jedini problem je bio taj da je pričala na slovenskom, ali smo uglavnom pohvatali ono glavno. Zatim smo vidjeli čovječje ribice. Ja ih nikad prije nisam vidjela te su bile malo teške za uočiti u akvariju, ali zajedničkim snagama smo ih pronašli. Na kraju smo mogli kupiti neke uspomene s ovog odredišta, te smo krenuli dalje.

ulovili smo bebu zmaja
Zmajčeki u gradu zmajeva
Ovaj put je u busu bilo malo življe, te smo krenuli igrati neke igre kako bi nam vrijeme brže prošlo. Kada smo došli u Ljubljanu, podijelili smo se u dvije grupe. Jedna grupa je krenula u obilazak grada, a druga u Hižu ekperimentov. Moja grupa je prvo išla u Hišu. Nikad prije nisam bila u takvom muzeju, pa je to svakako bilo lijepo iskustvo. Muzej je podijeljen na tri kata od kojih svaki sadrži par eksperimenata svakakvih vrsta; u jednom dijabetičaru treba održavati normalan šećer, u jednom treba poredati temperature samo po dodiru. Stvarno je bilo zabavno i mogli smo naučiti puno stvari.
prof. Prugovečki leži na čavlima

 

Tada je druga grupa išla u Hišu, a mi smo krenuli u obilazak grada. Ljubljana je stvarno predivna, i jako je zanimljiva. Svakako moram istaknuti kako smo na par navrata ugledali kipove zmaja. Obišli smo gradsku tržnicu, vijećnicu, poznatije trgove i parkove. Nakon toga smo dobili nekih sat i pol slobodnih, te smo u tom vremenu uglavnom išli nešto pojesti i kupiti suvenire, a stigli smo čak i pogledati dijelove grada koji su nas više zanimali.
zmajevi svuda oko nas
I negdje oko pet sati smo krenuli natrag prema Hrvatskoj. Stali smo još jedanput prije prelaska granice. Na sreću nismo imali nikakvih problema, tako da smo već oko sedam bili ispred škole.
Smatram da je ovaj izlet bio jako edukativan, ali i da smo se svi odlično zabavili.
Gabi Pavlović

Komentari