Na Danu Europe u Europskoj kući

učenici naše škole na predavanjima

Dan Europe već se dugo obilježava, a ove godine su u tome sudjelovali i naši učenici na način da su sudjelovali na zanimljivim predavanjima u Kući Europe u organizaciji predstavništva Europske komisije. Devetog svibnja 2023. smo sjeli u taksi i krenuli prema Europskom trgu. Bilo nas je malo; petero nas učenika, profesorice Dijana Požgaj i Nina Rezo, ravnatelj naše škole, a s njim i bivši ravnatelj Ivan Klaić te bivša profesorica Dušanka Karašičević-Vugrinčić. Kuća Europe je stvarno predivna, a bili smo smješteni u dvjema dvoranama za predavanja. S nama učenicima su bili ravnatelji i profesorica Dušanka, a ostale profesorice su bile u drugoj dvorani. Profesorice su slušale ista predavanja kao i mi, s time da su njima primjere dobre prakse u tim područjima prezentirale profesorice, a ne učenici.

Predavanja su se bavila vještinama, budući da će ova europska godina biti posvećena upravo njima, a mi smo slušali o kognitivnim, komunikacijskim i digitalnim vještinama. Započeli smo dan s predavanjem Filipa Vrhovnika na temi mozga; ne nužno gledano iz perspektive biologije, već više psihologije. Na početku smo imali kratak kviz, a informacije koje smo doznali su svakako zanimljive. Fokus je bio na kreativnosti i o tome kako je zapravo važno biti kreativan u svim aspektima života i karijere. Nakon toga su nam svoj projekt predstavili učenici iz Rijeke. Oni su pomagali starijim osobama i na jednom sajmu organizirali haiku natječaj za starije ljude, te za najbolje haiku pjesmice dijelili nagrade.
učenici naše škole na predavanjima
Zatim smo imali kratak predah. Ispred dvorana bio je catering te se posluživala svakako interesantna hrana. Od lososa, škampa i piletine pa sve do kolača i jednostavnih kroasana, sve je bilo ukusno. Nakon petnaestak minuta smo pošli natrag u dvoranu te krenuli dalje s predavanjima.
Prvo smo odigrali Kahoot kviz koji nam je organizirao Boris Agatić. Nakon kviza, pričali smo o nama poznatijim temama – tehnologiji, IT-u i umjetnoj inteligenciji. Ovo predavanje bilo je jako zanimljivo, te smo saznali mnoge nove informacije u tom području. Nakon toga, na pozornicu su se ponovno vratili učenici, ovaj put iz Čakovca. Oni su programirali svoje vlastite igrice, te s njima bili na državnom natjecanju. Oni su osmi razred, te je stvarno nevjerojatno što sve znaju!
Za zadnje predavanje imali smo temu komunikacijskih vještina. Jelena Vukmirica Makovičić pričala nam je o tome kako su za javni nastup važni držanje, pozicija, osobni prostor i slično. Smatram da je to bilo vjerojatno jako korisno predavanje za našu budućnost. Na 
kraju su na učenice iz Čakovca predstavile svog robota te rekle kako zato idu na Svjetsku olimpijadu!
Naš Dan Europe bio je gotov, pa smo polako krenuli natrag. Ovo je svakako bio zanimljiv dan za nas te smo dosta toga naučili!
Gabi Pavlović

Komentari