Dok 800 milijuna ljudi na našem planetu gladuje, mi bacamo oko 17 posto dostupne hrane. Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane potiče nas na promišljanje što mi kao pojedinci možemo učiniti kako bismo spriječili nepotrebno bacanje hrane i time pridonijeli u smanjenju gladi u svijetu.
Prema Rezoluciji koju je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila 19. prosinca 2019. godine, dana 29. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane (The International Day of Awareness of Food Loss and Waste – IDAFLW). Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana svjesnosti gubitka i bacanja hrane je „Zaustavite bacanje hrane! Za ljude i planet“.
Na satu razrednika 5. a, 29. 9., povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti gubitka i bacanja hrane, razgovarali smo o ovome problemu i zatim smo dobili zadatak da osmislimo barem pet načina kako spriječiti nepotrebno bacanje hrane. Jako je važno i planirati kupnju i pratiti rok trajanja na namirnicama.
Globalni ciljevi održivog razvoja do 2030. (Agenda 2030) – posebno cilj 12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja – pozivaju na prepolovljenje globalnog bacanja hrane po stanovniku na razini maloprodaje i potrošnje te smanjenje gubitaka hrane u proizvodnji i lancima opskrbe, uključujući i gubitke nakon berbe (Cilj 12.3)
Na satu razrednika osmislili smo ove prijedloge:
- možemo napraviti smoothie od starog voća
- hranu možemo podijeliti s onima koji nemaju
- od starih jabuka možemo napraviti kolač
- jabuke možemo i naribati i smrznuti ih te ih kasnije iskoristiti za pravljenje štrudle
- stari kruh možemo smrviti i dati pticama ili kokošima
- od starog kruha možemo napraviti mrvice za paniranje
- možemo napraviti od soka ili voća sladoled
- kada kupimo meso, stavimo ga u škrinju da nam duže traje.
- od kore od banane možemo napraviti gnoj za cvijeće
- od ostataka voća i povrća možemo napraviti kompost
- ostatak vrhnja za kuhanje možemo zamrznuti u kockicama za led
- od voća možemo napraviti frape
- od ostatka piletine možemo napraviti salatu s tjesteninom ili krumpirom ili rižoto
- ostatak kuhanog povrća možemo pomiješati s umakom od rajčice
- od ostataka povrtnog priloga možemo izmiksati krem juhu
- od starog kruha možemo napraviti seml knedle
Ovo su smo neke od ideja, a sigurni smo da ćete i vi osmisliti koju nakon što ovo pročitate.
Mateo Igrc i Karla Hrgetić
ideje: učenici 5. a razreda