Europski dan jezika bez dlake na jeziku

Kao i svake godine, pa tako i ove, u našim školama obilježili smo Europski dan jezika koji se obilježava svake godine 26. rujna.
Povodom toga, naši sedmaši i petaši u MŠ Kašina na satima Hrvatskog jezika izradili su raznovrsne plakate. U 5.b učenica Nikol Salopek izradila je prezentaciju o Južnoj Koreji, korejskoj kulturi i korejskom jeziku te je svatko iz razreda odabrao jednu riječ ili izraz i preveo ga na korejski.
Nikol nas je učila osnove korejskog

 

Učenici ostalih razreda bili su prevoditelji na jedan dan i prevodili su riječi vještine i i kreativnosti na razne svjetske jezike. Kad su odabrali jezik crtali su zastavu države u kojoj se taj jezik govori, preveli zadanu riječ, naučili kako se piše i izgovara.

vještina i kreativnost na raznim jezicima svijeta
Naši Mladi humanitarci sa svojom mentoricom Mirjanom Novak  analizirali su frazeme iz Biblije, ispitivali su učenike i umjetnu inteligenciju za značenje frazema te su rezultate svog istraživanja predstavili na plakatu.
Pick-up lines i dad jokes
Kroz cijeli tjedan su se na nastavi Engleskog jezika provodile raznolike zabavne aktivnosti. Na kvizu znanja o Europi sudjelovali su petaši iz Kašine, a osmaši su pomoću meme generatora i svoje učiteljice Marine Sertić izrađivali su memeove.
slika govori tisuću riječi

U Vugrovcu su petaši, šestaši i osmaši ilustrirali frazeme, a sedmaši su sudjelovali na kvizu. Osmaši su pomoću aplikacije chat generator osmišljavali Whatsapp chat te su izradili “dad jokes” i “pick-up lines” uz asistenciju učiteljice Sanele Španić. Ukratko, ,,Dad jokes” su nešto sto bi vaš tata provalio u najgorim situacijama. A “Pick up lines” su najjednostavnije rečeno ,,uleti” pomoću kojih želimo osvojiti nekoga tko nam se sviđa.

originalni uleti
Na njemačkom učenici su ilustrirali frazeme na njemačkom jeziku. Uz vodstvo učiteljice Mateje Matković i Irene Đerđe.
Sve su nas povezali frazemi
Učenici su na dodatnoj nastavi Hrvatskog jezika, Matematike, Vjeronauka, Likovne kulture, Engleskog i Njemačkog jezika obilježili Europski dan jezika i što ih je povezalo… Svi učenici koji su dobili priliku sudjelovati u ovom projektu, shvatili su koliko je važno učiti strane jezike i usput su se zabavili! Sve zajedno možete vidjeti u videu.

 

Julija Forko i Luka Hrustić

Komentari