We love sushi

Sushi je jelo koje postaje sve više i više popularno diljem svijeta, pa tako i naši zmajčeki vole sushi. Dana 25. 9. 2024. uputili smo se u Etnografski muzej u Zagrebu na izložbu. Izložba se zove “I love sushi” i traje od 6. rujna do 13. listopada. Izložba je ostvarena u suradnji Etnografskoga muzeja s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj. Ulaznica košta 3 eura, ali mi smo platili 5 jer smo željeli stručno vodstvo.

Malo smo pričekali i onda je došla muzejska pedagoginja Želljka Jelavić koja je bila vrlo draga. Kada je došla, prvo se predstavila i rekla nam ukratko o Japanu i sushiju. Prvo smo vidjeli skulpturu ribe, odnosno tune jer se sushi radi od ribe. Zatim smo skrenuli u jedan veliki prostor. U muzeju su se čuli prigodni zvukovi i glazba koji su davali dojam kao da ste u Japanu. Na velikom stolu nasred prostorije su se nalazile prozirne staklene kutije sa sushijem, pored kojih je pisalo na koji su način pripremljeni te nas je naša vodičica upoznala i sa svakim, odnosno objasnila nam je najpopularnije načine pripreme. Sushi se priprema na poseban način i kada se radi treba biti precizan jer se ta riba reže na dugačke i tanke komade. Riža koja ide u sushi nije klasična riža već se priprema na jedan poseban način zato što mora biti kisela. Crni omot koji se nalazi oko sushija su zapravo alge. Najpoznatije vrsta sushija su Nigiri, Maki i Uramaki. Jesti sushi je jako zdravo, puno zdravije od prehrambenih navika većine nas, pogotovo onih koji jedu brzu hranu. Na desnoj strani uza zid su bila tri velika ormara sa svim japanskim tradicionalnim sushijima – od onih najklasičnijih (Tuna Roll, Cucumber Roll, Surimi…) do onih najegzotičnijih (Baby Octopus, Crab Roe, Bluefin, Tuna Naka-Ochi…). Bilo je puno njih za koje nismo niti znali da postoje, čak postoji i hamburger sushi. Bilo je par TV ekrana na su se vrtjeli filmovi o sushijima i kako je nastao.

novinari na izložbi

Zatim smo skrenuli u još jednu veliku prostoriju i prvo smo vidjeli modele još nekoliko riba i školjkaša koji služe za pripremu sushija. Na sredini prostorije nalazila su se dva stola prekrivena modelima sushija. Stol je bio iznimno zanimljiv jer je pokretan (makar se u tom trenutku nije micao) i podsjetio nas je na američke kriminalističke serije u kojima likovi jedu sushi. Skroz ravno bio je jedan stol, dvije stolice na kojima si mogao sjediti dok gledaš video kako ti kuhar radi sushi i uistinu imaš dojam da si u pravome restoranu i kao da je chef stvarno ispred tebe. Zatim smo još malo razgledali, slikali se i išli u restoran Ginger sushi. Restoran nije jako velik i čim se uđe može se vidjeti  jako puno vrsta sushija. Cijene se kreću u razmaku od 7, 8 eura do 15 eura, ovisi o veličini pakiranja. Svi smo uzeli sushi i piće, sjeli i sve pojeli. Ima jako puno vrsta sushija i jako su ukusni.

ukusni japanski ručak

Kada smo se svi lijepo zasitili, sjeli smo u tramvaj i krenuli prema školi. Jako lijepo iskustvo zbog muzeja, a i definitivno smo se svi najeli i ispunili svoja očekivanja.

Svrha same izložbe upoznati ljude s novom kulturom, i da ljudi probaju i nauče nešto novo, jer postoje velike šanse da će im se svidjeti! Nažalost izloške ne možete pojesti, iako izgledaju pravo i svježe pripremljeno, ali zato uz ulaznicu dobivate 10 posto popusta u Ginger sushiju koji je jako blizu samog muzeja.

Lucija Đurković, Lukas Šebek, Petra Klarić, Julija Forko, Luka Hrustić

Komentari