Dan kruha u Kašini

Dan kruha  u našoj školi ove godine obilježili smo 20.10. 2017. Tjedan dana prije same priredbe, skupljali smo nekvarljive namirnice u knjižnici koje smo nakon priredbe, već tradicionalno, nosili u pučku kuhinju na Kaptol. Cijela knjižnica je bila puna lijepih i ukusnih donacija.

Uoči Dana kruha  pripreme u školi su bile u punom jeku. Svi su se žurili i uređivali dvoranu kako bi sve bilo dostojno ovog važnog dana. Dvoranu smo ukrasili natpisom Mislimo jedni na druge, plakatom Kruh je više od kruha, i svakakvim pecivima i kolačima koje su izradile naše vrijedne  bake i mame.

Na generalnoj probi svi su bili uzbuđeni i nervozni. Nismo ništa stizali. No, ipak je sve ispalo dobro.

Na početku priredbe zbor je izveo pjesmu Bakin kruh, a zatim je ravnatelj održao govor. Ravnatelj je iznio zahvalu profesorima, učiteljima i razrednicima na sudjelovanju i radu

Nakon govora vidjeli smo scenu u restoranu. Izveli su ju učenici 7.a. Gledatelji i učenici su pozorno slušali o čemu vlasnik ekskluzivnog restorana Davide, David i njegovi gosti razgovaraju, kako bi kasnije odgovarali na pitanja u kvizu. Razgovarali su o raznim vrstama kruha, tjestenina, sireva…

          

Čuli smo da postoji wasabi umak, meksički chili, pizza napolitana i još mnogo toga. Usred scene, dok se razgovaralo o kebabima,  odrecitirane su  šaljive pjesme Kebab i Ćevap (ove ukusne pjesme su napisali naši učenici – Ivan Cugšver i Mihael Ciprić.

Nakon scene, predstavnici razreda igrali su Kahoot kviz,a pitanja su bila iz teksta iz restorana (npr. Koji začin pliva u kiselim krastavcima? ili Koje povrće daje boršću karakterističnu boju?). U kvizu je sudjelovalo  6 ekipa (timova). U jednom timu su bila po 2 do 3 člana koji su predstavljali svoje razrede. Pobijedili su Štreberi koji su predstavljali 3.A.,7.A. i 7.B.

  • Kahoot možete odigrati na sljedećoj poveznici

Dan kruha

Ti razredi dobili su prigodne darove (sokove). Tada je na red došao svećenik Dražen Radigović i pričao nam je o nezahvalnosti i sebičnosti. Pomolili smo se, svećenik je blagoslovio hranu koju su za nas pripremile bake, mame i poneki tata i i počeli smo papati fine, ukusne kolače, peciva i mnoga druga jela. Za pučku kuhinju nabavili smo puno toga i mislim da samo ljudima bez puno hrane i ostalih životnih potrepština, puno pomogli!

Na kraju svega smo uživali u blagovanju i dijeljenju kruha s ostalima. Shvatili smo da je pouka Dana kruha dijeljenje sa ostalima.

DANI KRUHA NE SLUŽE SAMO DA BISMO POKAZALI SVOJE KULINARSKO UMIJEĆE, VEĆ DA BISMO PODIJELILI KRUH, PECIVA I KOLAČE S LJUDIMA KOJI NEMAJU. UVIJEK PODIJELITE ONO ŠTO VAM OSTANE!

Margita Lukačić, Magdalena Denić, Ema Palikuća, Lucija Palikuća, Nikolina Cugšver, Leon Puzak, Ema Combaj

 

Komentari