„Mi jedemo odgovorno” na Danu kruha u Vugrovcu

Dana 19.10 u našoj školi se već tradicionalno obilježili smo Dan kruha.

Obilježili smo ga kratkom ali zanimljivom priredbom povezavši zahvalnost za plodove zemlja s projektom „Mi jedemo odgovorno“. Bila je to prilika da se učenicima, roditeljima i ostalim posjetiteljima priredbe predstavi projekt što si i učinile članice ekogrupe Barbara Vuger, Judita Ćorić i Monika Jeličić uz pomoć PowerPoint prezentacije. Tako su još jednom podsjetile sve prisutne o važnosti promišljanja kako namirnice koje svakodnevno jedemo utječu na naš okoliš.

Svoje znanje o namirnicama su predstavnici svih razreda, podijeljeni u 5 ekipa, pokazali u zanimljivom kvizu. Pogađali su lokalnu sezonsku namirnicu prema okusu kušača, određivali njihovu cijenu na zagrebačkim tržnicama te udaljenost namirnica koje se uvoze u našu zemlju s drugih kontinenata.

Osim pobjedničke ekipe i svi ostali sudionici su za nagradu dobili jabuke čime je simbolički obilježen i Dan jabuka, koja je jedna od naših omiljenih lokalnih namirnica.

Po završetku svečane priredbe počastili smo se slasticama naših vrijednih mama, tata, baka. A kako nam nalaže naša savjest, ostatak hrane nismo bacili, nego ih spremili i podijelili potrebitima, tj. odnijeli u pučku kuhinju. To je naša tradicionalna humanitarna akcija „Mislimo jedni na druge“ koja ostvaruje još jedan od ciljeva projekta „Mi jedemo odgovorno“, a to je smanjenje bacanja hrane.

Tako smo ovom priredbom dosta naučili, lijepo se zabavili i dobro djelo učinili.

Monika Jeličić i Judita Ćorić, 8.d

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari