Alumniji na Danima otvorenih vrata FFZG-a

Naša voditeljica novinarske grupe Dijana Požgaj kao alumnij sudjelovala je na prvim Danima otvorenih vrata FFZG-a.

Kao prvo, što je uopće alumnij (prema nekima alumni)?

Ovaj naziv dolazi od latinske riječi alumnus koja znači bivši student i koristi se za bivše studene koji ostaju u vezi sa svojim bivšim fakultetom.

 Spakiraj se za Filozofski

Ove godine po prvi puta od 23. do 24. veljače na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održali su se Dani otvorenih vrata na kojima su budući studenti i oni koji bi to željeli postati mogli doći pogledati što im FFZG u budućnosti nudi. Sve studijske grupe organizirale su raznovrsne programe kako bi se što bolje prezentirale maturantima.  I udruge studenata organizirale su razne zanimljive radionice, mogli ste poslušati zborove studenata, a vrlo privlačan bio je i pub kviz.

 

 

Karijera s diplomom FFZG-a

Budući studenti imali su priliku poslušati iskustva alumnija koje su predložile katedre u panelima pod nazivom Karijera s diplomom FFZG-a. Među alumnijima našli su se glazbenici, novinari, popularni pisac Kristijan Novak i drugi uspješni stručnjaci koji su se istaknuli radom u svojem ili izvan svog područja. Ja sam kao alumnij Katedre za ukrajinski jezik na poziv predstojnice katedre dr. Fuderer, sudjelovala u panelu Stručnjaci u praksi kao jedina nastavnica u programu. Pozvana sam ponajprije zbog pokretanja izvannastavne aktivnosti Upoznavanje ukrajinskog jezika i kulture po kojoj smo jedinstveni u RH. Uz mene su govorili i psiholog, arheologinja i dvije poduzetnice. Budućim studentima nastojala sam prikazati sve ljepote učiteljskog posla i motivirati ih da i oni jednoga dana odaberu učiteljski poziv. Također sam ih željela potaknuti da upišu studij ukrajinistike i prenijeti im barem dio svog predivnog iskustva studiranja na Ukrajinistici. Nadam se da sam u tome barem donekle uspjela, a rekla bih da jesam jer su na kraju panela gotovo svi rekli da bi željeli studirati ukrajinski (pa čak i oni prisutni koji su već skoro u mirovini, te su odavno završili svoj studij).

Odlična suradnja naše škole i Ukrajinistike

Panelu je prisustvovao i ravnatelj naše škole te smo nakon njega obišli učionicu Tarasa Ševčenka u kojoj se prezentirao Studij ukrajinskog jezika te su bile izložene sve publikacije Ucrainiane Croatice te smo se podružili s profesorima Ukrajinistike.

Bilo je ovo prekrasno iskustvo i veselimo se budućoj suradnji!

Dijana Požgaj

Komentari