Dan ružičastih majica

U srijedu, 28. veljače 2018. u našoj školi obilježili smo Dan ružičastih majica. Obilježavanje ovog dana kao dana u kojem nošenjem rozih majica svi zajedno govorimo NE nasilju u našim školama, započelo je 2007. godine u Kanadi, kad je jedan dječak u školi bio izložen ruganju kolega jer je tog dana obukao majicu roze boje. Drugog dana dvojica su starijih učenika, u znak potpore, kupila desetak rozih majica i podijelila ih ostalim učenicima. U danima koji su slijedili gotova cijela škola, i učenici i nastavnici, nosili su – roze majice.
Simbolika ružičastog 
Roze su majice samo simboličan znak naše netolarancije prema nasilju, ali u našoj školi  nismo stali samo na simbolici. U našoj se školi od ovog polugodišta provode radionice Prevencija vršnjačkog nasilja u kojima sudjeluju učenici od prvih do osmih razreda. No, nisu samo učenici jučer rozom bojom rekli STOP nasilju. I naši su nastavnici obukli roze majice i na sjednici se Učiteljskog vijeća educirali o načinima sprječavanja nasilja među djecom. Profesorica Marina Sertić je sa svojim učenicima napravila videouradak SHE Sorrow happens everywhere koji na izvrstan način sagledava ovaj problem iz perspektive učeničke svakodnevice.

Dan ružičastih majica je dan kad nasilju odlučno kažemo NE!  Ne zaboravimo  odlučno NE nasilju reći i svakog drugog dana u godini.

Mihaela Šego

Komentari